Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, August 3, 2012

KUIH BADAK BERENDAM

Assalamualaikum buat semua, dah laaama teringin nak makan dan buat sendiri kuih badak berendam, selalu jumpa resipi yg kena kukus.Hurmm mmg malas kuih 2 mcm ni nak ngukus, sebab belum tentu hasilnya memuaskan hati heheh. Bila di google cari nampak ada kat Myresipi@kakbesah. Cepat2 akk ke dapur, lagi pula inti kelapa masih ada lagi. Angin rajin pun datang le .Terima kasih ya kak besah kerana kongsikan resipi ni. Juga saya ingin mengucapkan  jutaan  terima kasih  atas kesudian kakbesah dan kak zila berkunjung dan memeriahkan  lagi  dapur embunrosaliza, bila akk2 nak buka blog, boleh la kami2 kenal dengan lebih dekat lagi heheh 




KUIH BADAK BERENDAM
Resipi : KakBesah@Myresipi
kongsi bersama : embunRosaliza

Bahan-bahan ( dlm 20 biji )

2 cawan tepung pulut
lebih kurang 11/2 cawan perahan air daun pandan.
1/2 sudu teh garam
inti kelapa secukupnya - cara mmbuatnya sama dgn inti kuih koci @ onde-onde
utk dadih;
21/2 cwan santan, 2 sudu tepung beras & 1/2 sudu teh garam
3 helai daun pandan
*jika nk buat kuah banyak/cam bubur, bubuhla gula sekadar manis2 buah sj..
Cara-cara

1. Campurata semua bahan2 utk dadih, lalu dikacau atas api hingga pekat.lebihkurang 10 mnit - ketepikan.
2. Culat2 kan inti kelapa.ikut suka la nk besar @ kecil
3. Campurkan garam dgn air pandan & gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut hingga mnjadi doh yg boleh dibentuk.
4. Ambil sedikit doh, bulat2 kan lalu dileperkan. letakkan inti dlm nya dan dikelim rapat. buat hingga habis. letak atas plastik agar x melekat.
5. Didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih.pastu masukkan 'badak2' (bola2 pulut la hehe..) kedalamnya.
6. Bila kesemua bola2 timbul/terapung, biar mendidih 3,4 minit barulah di angkat & ditos kan.
7. Terus masukkan kedalam dadih tadi..
8. Siap utk hidangan family tersayang..

Akk buat sikit je kuih ni pada 31.7.12, tak sangka my abe suka kuih ni. Santan putih tu nampak kemerah jambuan  sebab guna periuk yg baru lps buat sirap ros heheh.


Teerima kasih kakbesah ya atas resipi yg sedap ni

11 comments:

Assalam kak, badak berendam ni rasa mcm pernah mkn tapi panggil nama lain kot kat tempat saya..pening dgn nama kuih melayu yg seakan sama gini.apapun namanya x penting janji mkn sedap kan:)
 
assalam kak rosa..nmk sedap tu..tak nmpk inky pun kuah tu...kelihatan putih suci jerr kih3..
 
Assalamualaikum Kak Rosa,
nmpk sedap kuih badak berendam ni...unik kan namanya...
 
Salam Kak Rosa..yana klu blk klate mst mkn kuih ni..jiran sebelah umah meme jual mcm2 kuih tradisional.. nnt nk cuba bt sndiri lah..cam senang jer..ceewahh senang hihiii
 
salam liza, perhhh! seedap kuih tu!sama peberet hb jgk..cepi2 k.besah mmg bestlh!! smua sedap2..pstt...bukkan tk nk wat blog,terrrringinnnn sgttt2 tapiii....masih tk pdai nk apa tu edit gmbr,segala bgai lh hehee...apapon biarlh akk dok belakang hanya dikenali nama,mekasihlh meyebut nama akk itupon dh bsr pehargaan buat akk...timekacih byk2..semoga hidup liza sekeluarga dirahmat Allah swt aamiin...zila66
 
salam Rosa, wah! buat badak berendam smlam ye.. nmpk sedap tu. smlm akk trfikir nk buat, dh buat inti klape, pstu tengok dlm esbok ade lg puding suji skit & puding roti karemel skit, x baik kn mmbazir, insyaallah ptg ni lah buat. esbok pon dh lapang.. lps teraweh ntah ape dibuat hb dok celah esbok lame2, rupenye dok perabeh belen2 desert yg ade..hee..
 
mas tak pernah buat lagi badak berendam...
masuk list la...
nak try buat juga nanti...
 
salam kak rosa.. tun xpenah buat badak berendam nih.. xsure penah makan ke x. hihi...
 
ASSALAM kak liza,sy xnh g merasa kuih badak berendam nih,sejak berblog nih baru tau pasai kuih nih..jakun sungguh kan..
 
Rajinnya Rosa merendam badak he he hehh.... kuih badak berendam ni memang sedapkan Rosa, rasanya tak pernah Amie jumpa di sini, nak buat pun tak berapa reti... tapi tengok resepi Rosa, mungkin masa akan datang boleh cuba buat he he heh
 
Kak Besahhh, di mana Akk berada. Semoga akk baik dan sihat²
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...