RESEPI DAGING SEKILO BAWANG SEKILO
Sumber : kak Amie
Sumber2 : LiNa Pg
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot
- 1/2 kg daging (potong kecil-kecil)
- 500ml santan cair (Lina pg guna air jer-tambah ikut suka)
- 250ml santan pekat
- 3 ulas bawang putih - pecahkan dan cincang
- 1/2 kg bawang besar (potong kasar-kasar)
- 8 biji cili merah (potong nipis-nipis)
- 3 biji bawang putih (tumbuk)
- 2cm halia (tumbuk)
- 5 cm kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- garam & gula / perasa pilihan
- 2 batang serai titik (Lina pg tambah rcp asal tadak)
- minyak
- 1 sudu teh pati asam jawa (Lina pg guna 2 asam keping)
- 40g kerisik (Lina pg tambah rcp asal tadak)
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
- Masukkan lada merah dan serai dan terus kacau hingga layu.
- Masukkan daging dan bawang. Biarkan hingga daging layu.
- Gunakan api besar supaya bawang dan lada segera hancur.
- Kemudian masukkan 500ml santan cair (lina pg masukkan air jer) dan perlahankan api. Tutup kuali.
- Setelah kuah hampir kering dan bawang serta lada menjadi hancur, masukkan pula santan pekat serta garam dan gula / perasa pilihan serta pati asam jawa dan kerisik.Gunakan api perlahan.
- Kacau selalu supaya sebati dan tutup api setelah kuah pekat dan terbit minyak.
- Daging sekilo bawang sekilo siap untuk dihidangkan dan enak dimakan bersama nasi himpit / ketupat / roti dll
7 comments:
kita ni lauk ni pun dah cuba tapi masih dalam que lagi..nantilah nak masukkan juga ..memang sedap lauk ni..:)
follower no.940
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)
http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog
Post a Comment