TAT NONA
Resipi Asal : Kak Ani Sungkai
Olahan : embunrosaliza.blogspot.com
Bahan2
1 cawan buttercup
1/2 cawan gula halus
Esen vanilla
1 biji telur
11/2 @ 2 cawan tepung gandum - rosaliza guna 11/2 cawan gandum
1/2 cawan tepung jagung ( resipi asal tak ada ni, saje nak rapuhkan sikit tat ni )
Kuning telur sebagai hiasan
Jem nenas secukupnya
Cara - cara
1. Ayak tepung kastard bersama tepung gandum.
2. Pukul butter bersama gula hingga gebu, kemudian masukkan telur dan esen vanilla.
3. Masukkan tepung...uli hingga menjadi doh...sekiranya doh lembik tambahlan tepung gandum.
4. Ambil sedikit doh..isikan jem nenas kemudian bentukkan bujur sedikit...lepas tu gunting mengitu kretiviti masing2.....
5. Sapukan kuning telur... panaskan oven
6. bakar sehingga masak lebih kurang 20 minit
bentukkan bujur2 mcm ni
Kemudian gunting guna hujung gunting
JEM NENAS
Resepi : embunrosaliza.blogspot.com
2 biji nenas - diparut, rosaliza guna food prosesser
11/2 Cawan Gula
sedikit garam
Cara- Cara
1. Masak nenas yg diparut tadi bersama gula dan garam sehingga kering air dan likat serta bertukar warna. Roasliza masak lebih dari 1 jam.
2. Sejukkan dahulu kemudian simpan dlm peti ais.
3. Bulat2kan terlebih dahulu sebelum guna, baru cepat kerja
8 comments:
Cantik tat nona tu...
Wah, saya tak tau pulak nenas lebih senang diparut menggunakan FP. Terima kasih banyak ya kak Liza! :D
Sebab penyakit M ada tu yg jd cam ni..
Akhirnya dapat jugak kami merasa at nona kegemaran ramai ni.Nk buat sendiri rasanya dah serik dah huhu..
Sakit tangan nk menggunting tuh huhu
In Sha Allah kalau ada kelapangan nak cuba jugaklah..
Post a Comment