KUIH AKOK RESEPI BONDA
Resepi : Bonda LiNa Pg
KOngsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
Bahan-Bahan:( sukatan cawan)
- 1 cawan telur (pecahkan telur masukkan ke dalam cawan)
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan gula kabung (Racik halus masukkan dalam cawan)
- 1 cawan air
- 1/2 cawan gandum
- 3 helai daun pandan (carik-carik)
- Secubit garam
Cara-Cara:
- Panaskan oven selama 15minit suhu 200'C dan griskan acuan dengan minyak.Masukkan acuan ke dalam oven.
- Satukan gula kabung, air dan daun pandan.Masak hingga gula hancur.Keluarkan daun pandan.Kemudian sejukkan sebentar.
- Masukkan santan, tepung, garam, telur dan air gula ke dalam blender.Dan blend hingga betul2 kembang.(Adunan kuih akok memang cair).Tapiskan
- Keluarkan acuan dari oven dan tuangkan adunan ke dalam acuan tersebut.
- Bakar hingga masak.Lina pg bakar selama 15min suhu diturunkan ke 180'C.Guna api atas dan bawah
Kalo dulu2 masa tau beli rasa mcm susah sangat nak buat akok ni, bila dh buat sendiri teramat senang dan lagi berpuas hati
Akk tak ada acuan akok,makanya akk guna acuan mafin dan kuih cara. Lagi elok guna bekas mafin tu, tebal elok je, guna acuan kuih cara akok memang sangat nipisdan tergaring sikit, tapi akk suka, cuma lagi satu lambat nak nak bakar dlm bekas yg comel2 mcm tu.
Ok selamat menjalani Ibadah Puasa buat semua, Menu apa ya hari ni, akk belum ada idea ni, jom kongsi2
13 comments:
Ingat nk wat jugak tp tunggu dulu, ada yg nk clear menda lain dulu
selalu gak beli kalo g bazar
kita pun berangan juga nak buat akok... telur itik ada 5 biji jiran bg 6.. sebiji husband dah guna.. hehe.. puas hati buat sendiri kan..
Akok yg buat guna cara moden ni mesti ada perbezaan easa dgn yg buat guna cara tradisional kan.
Nanti bleh la try :)
Post a Comment