Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, May 5, 2020

KEK PISANG

Assalamulaikum puasa hari ke 12 hari ini. Selalu duk buat kek pisang resipi sofinar MYR ni, tp boleh x letak resipi sekerap yg buat. Bila google cari kek pisang rosaliza x adA satu pun keluar.

Resipi asal sofinar kek pisang sempoi. Kebetulan ada pisang masak ranum dh 4 biji, agaknya ank2 pun x lalu dh nk mkn pisang. Dari buat cekodok baik buat kek pisang tahan lama sikit kalau x habis
 4kek pisang sinonim dgn pecah kat atas kek

Kek Pisang Sempoi
Resipi asal : Sofinar MYResipi
Dicuba : http://embunrosaliza.blogspot.my

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 150g pisang emas - dilecek ~ - 4 biji pisang berangan
  • 180g tpg gandum  ~ 2 cawan tepung gandum
  • 180g gula halus /gula icing ~ 1 cawan gula biasa
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak ~ 1 cawan majerin yg di cairkan
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam 
  • Sedikit esen vanilla

Cara-cara

  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...