Resipi asal sofinar kek pisang sempoi. Kebetulan ada pisang masak ranum dh 4 biji, agaknya ank2 pun x lalu dh nk mkn pisang. Dari buat cekodok baik buat kek pisang tahan lama sikit kalau x habis
4kek pisang sinonim dgn pecah kat atas kek
Kek Pisang Sempoi
Resipi asal : Sofinar MYResipi
Dicuba : http://embunrosaliza.blogspot.my
Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 150g pisang emas - dilecek ~ - 4 biji pisang berangan
- 180g tpg gandum ~ 2 cawan tepung gandum
- 180g gula halus /gula icing ~ 1 cawan gula biasa
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak ~ 1 cawan majerin yg di cairkan
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- Sedikit esen vanilla
Cara-cara
- campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
- masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
- pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
0 comments:
Post a Comment