Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, May 10, 2020

RESIPI NEKBAT HOME MADE

Assalamualikum buat semua. Hati berbunga riang bila buat Nekbat menjadi dgn jayanya. Terima kasih Liza Intai Dapur yg berkongsi resipi di fbnya. Akk panjangkan resipi kat sini pula

 Suka tgk keberhasilannya
 Maaf la bekas acuan kuih cara yg dh berzaman tu hitam legam, tp best x melekat
 Dlm 12 ke 13 biji je dpt
Ini selepas di sira dgn 2 cawan air. Masih kering lg, lps ni kena guna 3 cawan air

NEKBAT
 Resipi Nekbat : Liza Intai Dapur
Di cuba : embunrosaliza

Nekbat (19 biji ) -acuan bahulu cermai
Acuan kuih cara dpt 13 biji

2 biji telur A
80gm tpg beras - sangai  = 1cwn arcopal
2 helai daun pandan - utk sapu acuan
Pewarna oren / kuning - optional

Cara2
1. Telur dipukul hingga btl2 kmbang ( sampai warna putih )
2. Masuk tpg beras sdkit2 dan pukul sebati ( guna low speed atau whisk je )
3. Panaskn oven 200C- rosaliza guna dapur je
4. Sapu minyak pd acuan dgn menggunakn daun pandan dan panaskn acuan skjp
5. Sudukn adunan ke dlm acuan dan bakar selama 10 minit atau sehingga kuih masak.

Untuk Sira
9 Sudu besar Gula
2 Cawan air
2 helai daun pandan
5 kuntum bunga cengkih
2 cawan air - lps ni kena 3 cwn

1.Didihkan air bersama gula daun pandan dan bunga cengkih.
2. Masukkan Nekbat biar air gula meresap
3. Jika suka berkuah letak lebih air


1 comments:

Terima kasih Rosa kongsi resipi nekbat. Tiba masa nanti nak cuba buat juga.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...