Assalamualikum buat semua. Hati berbunga riang bila buat Nekbat menjadi dgn jayanya. Terima kasih Liza Intai Dapur yg berkongsi resipi di fbnya. Akk panjangkan resipi kat sini pula
Suka tgk keberhasilannya
Maaf la bekas acuan kuih cara yg dh berzaman tu hitam legam, tp best x melekat
Dlm 12 ke 13 biji je dpt
Ini selepas di sira dgn 2 cawan air. Masih kering lg, lps ni kena guna 3 cawan air
NEKBAT
Resipi Nekbat : Liza Intai Dapur
Di cuba : embunrosaliza
Nekbat (19 biji ) -acuan bahulu cermai
Acuan kuih cara dpt 13 biji
2 biji telur A
80gm tpg beras - sangai = 1cwn arcopal
2 helai daun pandan - utk sapu acuan
Pewarna oren / kuning - optional
Cara2
1. Telur dipukul hingga btl2 kmbang ( sampai warna putih )
2. Masuk tpg beras sdkit2 dan pukul sebati ( guna low speed atau whisk je )
3. Panaskn oven 200C- rosaliza guna dapur je
4. Sapu minyak pd acuan dgn menggunakn daun pandan dan panaskn acuan skjp
5. Sudukn adunan ke dlm acuan dan bakar selama 10 minit atau sehingga kuih masak.
Untuk Sira
9 Sudu besar Gula
2 Cawan air
2 helai daun pandan
5 kuntum bunga cengkih
2 cawan air - lps ni kena 3 cwn
1.Didihkan air bersama gula daun pandan dan bunga cengkih.
2. Masukkan Nekbat biar air gula meresap
3. Jika suka berkuah letak lebih air
Sunday, May 10, 2020
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
Post a Comment