Assalamualikum semua, dan selamat menjalani ibadat puasa hari ke 8. Antara menu wajib bulan puasa. Sekarang ni susah sikit nk cari sotong di pasar, kalau ada yg jual on9 pun harga mahal sikit.
Kali ini my abe ke econsave jln kelang lama dpt juga la sutun segar ni harap x pecah la masa rebus tu nnt
KETUPAT SOTONG KELANTAN @ TUPAK SUTUN
Resipi : embunrosaliza.blogspot.com
Bahan2
1. 10 ekor sotong segar bersaiz sederhana ( bersihkan cabut kepala, gigi dan tulangnya )
2. 1 cawan santan sederhana pekat - separas sotong - kali ni guna hampir 2 cwn santan, sotong agak gumuk. Guna santan kotak
3. 11/2 keping nisan
4. Gula 2 ke 3 sudu besar
5. Sedikit garam
6. 3 helai daun pandan
7. Lidi secukupnya
Untuk pulut
1 cawan pulut
1 cawan santan
Secubit garam
Cara2
- Masak pulut seperti biasa masak nasi biasa.
- Sejukkan sekejap pulut yg telah masak
- Ambil sedikit pulut dan masukkan kedalam sotong.
- Tutup pulut tadi dengan menggunakan kepala sotong , kemudian cucuk atau kemaskan dgn lidi, agar pulut tidak terkeluar semasa merebus nanti.
- Lapik dasar periuk dgn daun pandan, kemudian susun sotong.
- Pecah2kan nisan , masukan gula garam dan santan ke dalam periuk yg berisi sotong tadi. ( santan paras sotong )
- Masak dgn api sederhana, dan tutup periuk. Masaklah sehingga kuah pekat.
- Siap......sedia untuk dimakan
Nota Kaki : resipi asli ketupat sotong menggunakan beras pulut yg di rendam . Kemudian di letak santan dan sedikit garam kemudian di isi separuh sotong.
Ini versi saya sdiri masak pulut dgn santan, cepat sikit msk.
Yg pelik2 byk lidi mama punya, sbb ada tlor sutun, nnt dpt pd ank2 dia x mkn
2 comments:
Post a Comment