Assalamualikum buat semua. Di musim pkp ni semua org rajin masak2. Tp yg x berapa nk rajin tu bila bahan2 susah nk dapat.
Kali ni dpt stok ikan dr kuala kedah, laju je nk mencuba buat keropok lekor, kopok ni buat masa belum puasa lagi.
Jom semak resipi, simpan kat sini sebagai rujukan.
Isi ikan yg telah dicampur tepung. Kalau x ada foodprosesser boleh juga di tumbuk isi ikan tadi
Lepas di bentuk menjadi keropok lekor. Masa ni sapu2 sedikit myk supaya x lekat di tangan.
Selepas di rebus dan toskan. Nak makan panas2 mcm ni pun sedap juga.
Gambar selepas goreng terlupa nk snap pula, dah selesai mkn baru ingat. Lagi pun dpt x byk mana.
Rasa gerenti sedap. Nk perisi ikan mentah tu yg mencabar
KEROPOK LEKOR
Resipi : embunrosaliza
BAHAN2
12ekor ikan pelaling atau ikn sardin.
1/2 cawan tepung ubi
Serbuk Secukup rasa
Sedikit minyak masak.
Sedikit baking powder
CARA2
Ambil isi ikan sahaja.
Kemudian masukkan kedalam food prosseser bersama secukup rasa, tepung ubi dan baking powder.
Guna sedikit myk, bentukkan isi ikan tadi menjadi keropok lekor.
Kemudian didihkan air dan rebus keropok lekor td.
Bila dan timbul angkat dan tos kan
Boleh la di goreng
Friday, May 1, 2020
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Post a Comment