Assalamualikum, tgk resipi kuih lapis ni terus jatuh chenta, tgk semua yg komen dkt post ni semua manjadi dan cantik... laju save resipi dulu. Tq tuan punya resipi. Selalu duk buat resipi sendiri guna tepung gandum dan jagung je. Kita cuba buat resipi baru.
Baru siap kukus, mlm nnt kita postmortem
Baru lps kukus. Nampak elok kejadian. Walaupun ada sikit kesilapan teknik masa melapis.
Boleh duk bayangkan mcm duk marble kek, lps letak adunan putih terus masukkan adunan merah, tp nasib baik sikit je termasuk.
Resepi Kuih Lapis
Sumber : FB
Di Cuba : embunrosaliza
Bahan2
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (boleh kurangkan kalau tak nak manis) - hampir secawan
1 cawan santan
3 cawan air
1 sudu teh garam
Sedikit Pewarna
Cara-caranya
▪︎satukan kesemua bahan kecuali pewarna di dalam bekas. Kacau sehingga sebati dan larut.
▪︎bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu diwarnakan dengan warna kesukaan anda dan satu lagi dibiarkan dengan warna asal.
▪︎Sementara itu panaskan periuk kukusan. Sapukan sedikit minyak pada loyang dan kukus loyang tersebut selama 5 minit sebelum melapis.
▪︎masukkan 2 senduk adunan putih kedalam loyang dan kukus selama 5 minit..(pakai timer kat handphone senang sikit). Kemudian masukkan adunan berwarna dan kukus lagi selama 5 minit..ulang sehingga habis adunan.
▪︎untuk lapisan adunan terakhir kukus selama 10 minit..kemudian sejukkan..siap!!
Sunday, May 10, 2020
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
Post a Comment