Saturday, June 4, 2011

PUDING KOKTAIL KASTARD BERKUAH

Buat untuk buka puasa hari khamis, sedap nyaman tekak dikala cuaca yang panas terik dan berangin sebegini. Agaknya habis setengah bekas  tu akk yg mkn heheh..





PUDING KOKTAIL KASTARD BERKUAH


Untuk puding

1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan air utk membancuh tepung kastard 
5   cawan air.
3/4 cawan susu cair

5 sudu besar gula
1 sudu besar agar2 serbuk
sedikit garam
Kuah kastard


4 cawan air 
Baki susu cair tadi.
7 sudu besar gula1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan air utk membancuh tepung kastard


1 tin buah2an dlm tin






Cara- cara


Sediakan periuk, masukkan 5 cawan air, bancuhan tepung kastard, susu cair, agar2,gula dan sedikit garam. Masak mengguna kan api yg sederhana sehinga agak pekat. Kemudian angkat dan sejukkan.




Untuk kuah kastard, satukan kesemua bahan2 kuah kedalam periuk, dan mask hingga mendidih dan pekat. Angkat dan sejukkan.


Sedap dimakan sejuk2 bersama buah2an campuran




Selamat balik kampung buat semua... hari ini akk pun balik kampung kejap...moga jumpa lagi

5 comments:

kat mana kampung tuh kak liza
 
sedapnya..nyaman anak tekak..tapau sket wat bekal balik kampung hehehe
 
My favourite!!! Lama tak buat coz sakit sakit je lately! :D
 
assalam rosaliza..selamat balik kekampung ye..
akak ambik resepi ye..rasa teringin pulak bila kata nyaman je masuk ketekak..sedap tu.
 
sedapnyaaa nampak puding tuu..akak balik kmpung yer??bergilir laa nampak gaya kita nih..hehe
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...