Monday, December 12, 2011

APAM NASI + GANDUM

Assalamualaikum buat semua...pagi hari tuuuu.. tetiba je rasa nak buat apam, tgk dlm periuk ada nasi dingin dalam 2 cawan. Serta merta akk buka blog akk cari resipi apam beras resipi Cha @ myresipi. Memang niat nak ngabiskan nasi tu, akk nak buat apam beras. Dah blender nasi siap2 baru cari2 tepung beras, rupa2nya dah habis lah pulak. Nak tak nak terpaksa guna gandum je, tawakal je lah jadi ke tidakkk. Olah2 sikit kat resipi apam beras tu ikut paler otak sendiri. Masa tengah peram tu cakap gak ngan my abe, entah jadi ke tidak apam ku ini, takut keras je, kalo tak jadi ingat nak buat jemput jelah ngan adunan ni heheh. Alhamdulillah.... nasib baik jadi apam juga..my abe kata boleh jual ni kalo sanggup buat hari2 hehe. Anak2 pun suka makan, memula tu makan gitu je, pas tu dak Eqa tanya mana kelapa , nak tak nak kerah along suruh mesin kelapa. Memang sedap di makan dengan kelapa. Kalo nak tgk apam beras boleh klik SINI



APAM NASI + GANDUM
resipi olahan : embunrosaliza.blogspot.com


bahan- bahan
2 cwn nasi
4 cwn tepung gandum
1 cwn gula perang
3/4 cwn gula
2  cwn air

1/2 cawan air panas

pewarna
1 sudu besar ( penuh ) yis (mauripan) 
kelapa parut + sedikit garam
Cara-cara

1. Blend nasi dan air sehingga hancur.
2. Setelah hancur,campur gula perang dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dlm mangkuk besar ,satukan tepung gandum dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan blend  tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Perap selama 11/2 jam - 2 jam



 warna warni, ada yg suka hijau, biru n pink

memang sedap dimakan bersama kelapa parut + garam

26 comments:

Selamat pagi Rosa,
ooo...kira macam resep baru ni ye, boleh cuba ni.
 
byk nya apam kak rosa..bak meh sini skit..hehehhe..memang haru jadiknya kalau tengah2 masak sekali tepungnya tak dek..kekeke..nasib baik jadik ye kak..:)
 
Selamat pagi Embun...
waa pekena apam lagi ek..suka2..bak mai seketul dua..leh wat sarapan..
 
salam kak rosa...anak2 liza pun kalau nk mkn apam ni siap pilih kaler jugak, tp diaorg suka kaler pth..
 
salam kak rosa...anak2 liza pun kalau nk mkn apam ni siap pilih kaler jugak, tp diaorg suka kaler pth..
 
apam kaler2...cntik...syang plak nk mkn...
 
Assalam kak,wow byknya apam..Kat umh sy kalo apam mmg laku,hb n ank suka mkn..wAH NIH MESTI SEDAP N LMBUT SGT KAN,SBB TUH CIK ABE KATA LEH WAT JUAI..
 
Kalau dah nama pun apam memang sedap makan dgn kelapa parut. Warna-warni itu yg membuat keinginan nak merasa menggebu-gebu...
 
assalam..oh inila apam yg akk mkn hr tu ye..dap2 nmpk..tgk kalerpul tu
 
wow mantab :) nampak sedap nih recipe

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/
 
comelnya kak...mcm2 warna ada...Memang sedap yg teramat kalau mkan ngn kelapa...(tak pernah buat sndiri..biasa beli jer..hihihi)
 
assalam kak rosa cantik kalerpul apam ni..sedapnya kalau dapat masuk mulut.Nak wat sendiri terasa sangat malas sbb kompom kena I ngan As jer tukng mkn..bebudak xsuka kuih pesen ni.Xtau la nape tekak budak2 ni
 
assalam rosa..kalau apam ni memang tak leh tinggak kelapa..bila ada kelapa masin sikit tu sedap je makan..
 
Kak rosa...rinduuuuuunya kt akak....lama tak jamu mata kt cini....meriah sungguh kaler apam...nampk sedap...terliur ni
 
Assallamualaikum kak Rosa..
Ni kalau nampak dek anak dara Naz si husna ni, mesti dia suruh buat.. Pas tu siap request nak kaler pink sekali utk dia..hehehe...
 
Masuk blog Kak Liza ni mesti perut yang kenyang jadi lapar semula...hehe.

Kak jelesnya tengok akak pandai masak...:)
 
apam ni kalau ada kelapa parut baru sedap kan?anak2 akak pun mcm tu juga..tak sah kalau takde kelapa..:)
 
kreatifnya ros..
tak terfikir nak blend nasi campur tepung yee..
nanti nak cubalah..
semangatnya tinggi..entah bilalah nak wat..
 
This comment has been removed by the author.
 
salam kak liza.. apam nasi mmg sedap kan... peberet en hb :)

time kaseh kak wish bday sy... :)
 
menarik juga yer kalau guna tepung gandum tu kak...suka gak mkn apam:)
 
Hеllo thеrе, I found youг wеb site via Googlе at the sаme time as looκing for a cоmpаrаble topіc, your
ωebsite got here up, іt seems good.
I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, just was alert to your blog thru Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I'll be gгateful
in the evеnt you ρrоceed
thіs in future. Numerоus реople ωill рrobаbly bе
benеfіted frоm your ωritіng.
Cheers!

Τake а loοκ аt my blog pоѕt :: http://galaxys3black.com/
Feel free to surf my weblog - samsung galaxy note 2
 
Great delivery. Outstanding argumentѕ. Keep up the good effort.


My weblog galaxys3.fr
Feel free to surf my homepage - galaxy s3
 
Hello my lovеd one! I want to ѕay that thіs aгticle is amazing,
great written and includе appгoximаtely аll signifіcant infos.
I wοulԁ liκe to looκ mогe posts lіkе this
.

Feel free to viѕit my pagе :: vapornine
Also visit my blog - vapornine
 
I am not sure where you are getting your info, but great topic.
I needs to spend some time learning more or understanding more.
Thanks for wonderful information I was looking for this info
for my mission.

My weblog: nyy
Feel free to surf my site : mcf
 
Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm
not writing all that over again. Anyways, just wanted to say superb blog!



Also visit my homepage: nmi
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...