Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Thursday, December 1, 2011

TELUR IKAN GORENG KUNYIT

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Disember ...bulan terakhir di tahun 2011, sekejap je rasa tahun 2011 ni.. Pagi ni rasa macam best je, Amani pun elok tidur, dak Aqil pun lena lagi, sempat lah akk gunting kain dan baju sekolah anak2, dan siap jahit tepi, rasa macam lega sangat bila dah siap gunting dan jahit tepi. Tunggu mood menjahit je lah nnt.


Telur ikan memang menjadi kesukaan akk dari dulu kini dan selamanya, terutamanya telur ikan asli dari perut ikan besar yang kita beli tu. Tetapi untuk menu hari ini, akk beli telur ikan ni sikit je, kat rumah ni anak2 tak  suka mkn telur ikan, sebab tu kalo telur dari ikan tak payah nak berebut dengan sapa2 heheh.


Cari punya cari resipi, jumpa kat rumah Hana, tetapi Hana pun ambil dari rumah Kak Nor Ganu Kite juga. Dua tiga menjak ni kena sangat tekak ni ngan resipi  K.Nor kite. . Best sedap telur ikan goreng kunyit ni. Minta izin ya saya c n p resipi kat sini untuk rujukan masa hadapan :~





TELUR IKAN GORENG KUNYIT II
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
300gm telur ikan ~ bersihkan dan toskan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit serbuk
1 labu bawang besar ~ dihiris bulat
2 ulas bawang putih ~ dihiris nipis
2 biji cili merah/hijau ~ dipotong serong
2 tangkai daun kari
1/2 sudu besar serbuk cili kasar
Cara:
Gaul telur dgn garam dan serbuk kunyit.
Panaskan sedikit minyak dan goreng telur ikan hingga masak/garing.
Masukkan kesemua bahan2 lain dan goreng sekejap.
Angkat dan hidangkan dgn nasi panas.

Hari ni dah siap msk n makan asam pedas kak anim, guna ikan duri best,n3 tu tak tau lah bila dapat di postkan

16 comments:

Selamat petang Rosa,
goreng telur ikan ye...tak berebut dengan anak-anak, meh kita pulak yang berebut.....Amie pun hantu telur ikan, biasanya telur kan tu kami buat pais.
 
kak rosa.. tun x bape pandai makan telur ikan.. dia ada rasa pahit2 sket pada tekak tun nih.. kalau kat kg bila ada telur ikan mmg mama n abah je la yg perabihkan.
 
Salam Kak Liza..Lama betul saya tak makan telur ikan ni...Kalau goreng macam ni, buat pedas siket best kan
 
Kak rosa,sy kalo telur ikn selalu msk sambal n kari jer,sbb mak sy selalu msk gitu jer,hihi..Pastu hb kata Arwah Mil dulu sllu wat goreng kunyyit n sedap,nnti2 da jumpa telur ikn kat pasar leh juga la try goreng kuyit,nmpk best..
 
Sedapnya... Nida suka sesangat makan telur ikan ni.. kadang2 sampai berebut dengan anak2...
 
Saya pun mmng suka telur ikan ...tapi kalau beli mmng makan sorang2..anak2 tak suka makan....Telur ikan goreng kunyit mmng sedap...!!!!
 
sedapnya tgk telur ikan ni kak...memang my fav juga ni tapi sejak dok sini tak jumpa lagi yg besarx2. ada telur ikan kecikx2 jer...sabar jer la...ishhh terliur sudah.hehe
 
Lamanya kak cek tak mkn telur ikan beso2 cam gini..bestnya...kekecik dulu selalu berebut nak makan telur ikan ...yg dok dalam ikan yg digoreng...memang sedap...kalau yg beso2 cam gini lagila sedapnya kan...:)
 
Salam Kak Rosa..dh lama yana xmkn telur ikan..dulu slalu berebut dgn adik bradik klu ada telur ikan..semua suka..:-)
 
assalam rosa..kita serupa..akak pun suka sangat makan telur ikan..tapi bila masak..main hentam je..tak rengok resepi..ikut suka je..tapi telur ikan tetap sedap ditekak akak..
 
dah lama tak makan telur ikan..al kisahnya dulu mak tak bagi makan nanti tumbuh jerawat katanya..sampai hari ni akak takut nak makan..kalau makan pun tak beria2.ambik gitu2 je..hehe..berjaya arwah mak takutkan akak...
 
This comment has been removed by the author.
 
amboi sedapnya kot nak sua sikit kak nyer pon
 
sedapnya kak telor ikan..dah lama betul saya tak makan...huhuhu
 
sedapnye..
 
assalam kak rosa, teluq ikan ni wat gulai/kari pun sedap..goreng gini kena mkn kering2 xmo kuah dah..mmg laju jer makan..nk2 pun pulak nasi2 panas2
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...