Saturday, July 28, 2012

KERABU UDANG DAN TERUNG BAKAR

Selamat pagi buat semua dan selamat berhujung minggu,pasti ramai yg keluar  shopping keperluan hari raya hari ini kan. Bagi kakitangan kerajaan best lah dapat juga bonus. Bagi kami2 suri rumah ni, kalo lah kerajaan bagi bonus alangkah bahagianya hehe...boleh ke verangan mcm ni heheh.


Okeh kerabu udang ini resipi HASUE, dia menggunakan udg galah, dapur akk hanya ada udang besar biasa je, tapi tekak ni terasa nak mkn juga makanya akk pun buat juga, rasanya memang sedap mkn sambal belacan. Terung yg akk guna ni mcm liat sikit, ada satu je yg empuk eloknya, kejadian kerabu pun seadanya, rasanya memang sedap




KERABU UDANG GALAH BERSAMA TERUNG BAKAR
Resepi: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
kongsi bersama : EmbunRosaliza

Bahan2:
4 ekor udang galah -Bakar,kupas kulit dan hiris isinya - EmbunRosaliza guna udang besar biasa
4 batang terung panjang(ungu)-bakar dan ambil isinya
1 batang cili merah(nak tambah pun boleh)*
10-15 biji cili padi(merah+hijau)*-nak pedas lagi,tambah la yer ikut selera
1 ulas bawang merah*
1 sudu belacan bakar*
Garam dan gula secukup rasa*
3 biji limau kasturi -atau secukup rasa

Cara:
  1. Tumbuk bahan2 bertanda *.
  2. Gaulkan semua bahan2 dalam bekas.
  3. Perahkan limau kasturi.
  4. Gaul sebati dan sebatikan rasa. Sedia untuk dihidangkan
Selamat berhujung minggu buat semua

9 comments:

Yatie peminat setia sayur terung, tentu bertambah sedap masak mcm ni kan kak Rosa...menyelerakan sungguh..
 
Salam Rosa..klu dah tingin sgt tu..udang kecik pon jadi jugak kan...janji sedap di tekak kita:)
 
wuh kakk..lapo lak nengok kerabu tgh2 hari nihh..heeee..stok udang dah abis,terung lak susah nk jumpa skrg.wt pedas2 mmg terbuka selera dgn manis udang tu kak.. Akak bakar terung dalam oven ke atas api dapur?sy bkr sampai lembik ats api,buh dawai kak.hehee..
 
terima kasih kak,sudi cuba resepi simple nih.tgk terung n udang akk tu mcm nak call jer dealer udg galah kot2 ada stok..huahuaa...
 
nak try buat jugaklah...tapi kat umah ada udang kecik jer....
 
sedapnya kerabu...terung pun sedap gak..sib baik baru nak mkn sahur ni kak kalau tak terliur jer ni...hehe
 
kite suke kalau terung bakar cicah air asam. terung belur cicah budu pun sedap. terung sambal makan dengan nasi panas2 pun sedap. pendek kata terung ni masak mcm mana pun memang best la.
 
Menarik gak ni,udang ada lg sket tp terung tadak lak,nnt leh try gak ni
 
o..smlm buat kerabu terung berudang
ye.. sdp agknye yer, akk plom prnah mkn lg.. tringin gak nk try, smlm hb baru bli terung gemok2 5 bijik. aduss..hb akk ni slalu ingat ank dia 7 org, tp x ingat yg ada kt rmh tnggal 2 jer..hee..
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...