Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Friday, July 27, 2012

KOLANG KALING @ BUAH KABUNG SIRAP ROS

Assalamualaikum buat semua, sejak bulan puasa ni rajin pulak mengN3, rasa mcm bersemagat je nak update blog kalo ada masa mesti nak letak n3. Terima kasih buat semua yg membaca blog embunkasehrosaliza, kunjungan kawan2 sekelian memberi semagat untuk akk, terima kasih sekali lagi. 


Ok bercerita pasal kolang kaling ni, sebenarnya masa Azlina TerminalHijrah buat akk tertanya2 juga apa kebenda kolang kaling ni, Ooooo rupa2nya buah kabung. Sebelum ni akk hanya tau nama buah kabung je.


Hari tu ada org jual buah kabung yg masih segar . Kalo dekat pasal selayang memang murah buah segar mcm ni, tapi ada ikut musim sahaja. Buah kabung yg dah digulakan menjadi mahal.


Akk copy and paste dari rumah Linapg


RESEPI BUAH KOLANG KALING@KABUNG SIRAP ROSE
sharing: linapg
Kongsi bersama : EmbunRosaliza
BAHAN BAHAN
  • Buah kolang kaling (buah kabung)
  • 1 liter air
  • 300 g gula pasir
  • 2 helai daun pandan (linapg boh esen rose)
  • Perisa sirap ros secukupnya

CARA MEMBUATNYA
  1. Buah kolang kaling dibersihkan terlebih dahulu
  2. Masak air bersama2 gula dan daun pandan sehingga larut kesemua gula
  3. Masukkan perisa sirap ros secukupnya dan biarkan air gula agak pekat diikuti dengan buah kolang kaling tadi dan biarkan ia mendidih sebentar
Sedap kenyal2 manja buah kabung sirap ros ini, memang jatuh cinta. Lepas buka dan sahur mesti nak makan sikit. Sikit lagi berbaki, nampaknya nak kena pg cari buah kabung lagi ni.
bila tengok pada kaler merah menyala mcm ni, memang tertarik utk merasa.
beginilah rupa buah kabung yg masih segar...putih jernih , suci n mulus je. Buah ni selalu ada dlm ABC, akk suka kenyal2 gitu

Akk buat pada 25.7.12

11 comments:

Assalam, kak rosa..buah kabung ni sedap kalau dibuh dalam ais kacang kan..so dar..itu aje yang kita tahu fungsi dia..heheh
 
Assalam kak...
nampak buah kolang kaling ni teringat dalam peti sejuk pun masih ada lagi buahnya... lebihan dari tahun lepas.. hehe.. lama betul kan.. anak2 & suami tak suka.. jd sy sorang jelah yg mkn itupun kalau teringin.. yg dibeli tu dah siap bergula tapi masih warna natural... sy suka je.. kenyal2 gitu kan.. sedap.. sy pun panggil buah kabung.. sebutan kolang kaling tu kalau tak silap sebutan dari indonesia.. sebab dulu selalu dgr pekerja kedai makan macik dok sebut2 kolang kaling... ingatkan apa.. rupanya buah kabung.. hehe..
 
Assalamualaikum Rosaliza;
Buah Kabung ni kalau masukkan dalam ABC atau Lai Ci Kang...sedapnya...
 
Dari dulu lagi, kecik2 lagi dah biasa dengar kolang-kaling dan makan juga... kalau nhari raya memang ini hidangan wajib...dibuat halua...halua kolang-kaling, macam-macamlah warnanya!
 
assalama rosa..akak suka sangat makan kolang kaling ni..kalau da jual nnti nak beli jugak ni..sedap ni akak suka
 
OOOOOoooooooooooo.. nama dia buah kabung rupa2nya.. hihi.. tun xtau ;p
 
suka buah kabung..yana slalu letak dlm air bandung..sedappp rs kenyal2 gitew ^^
 
Ish..nak kena pi cari buah kabung gak ni.Laling dok terliuq la pulak..
merah sangat la mak ngah hahaha
Cantik kaler dia
 
kakkk...buah kabung ni sama ke dgn buah nipah?mcm sama jer rupa dia kak?sama tak?sama x?kulit dier tebal tu kan?kaler ceklat,buah tu bertandan? Lama x mkn.huhu
 
salam liza,terliur tgk...cedap npk, tq2..zila66(testing2..heee :)
 
Saya nak beli buah kabung yang pure, boleh bagi address??
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...