Friday, July 27, 2012

NEKBAT

N3 ke dua hari ni, tapi resipi nekbat ni tak ada ya, sebenarnya akk beli nekbat ni rm 2.00 dapat 8 biji, akk beli hari ahad lepas, blk je terus snap gambar, nak buat ni dh banyak kuih muih lain, makanya akk simpan la dlm peti ais. Hari dengan rajinnya akk nak buat..tiba2 dh penuh dengan cendawan..lalu cik tong la yg dapat. Ini saje nak berkongsi rupa paras nekbat, tentu ramai yg tak mengenali kuih yg sangat popular di klate. Kuih ini masih tawar lagi, ada juga yg org jual yg dh manis. Kalo letak air gula sendiri kita boleh ejas manisnya. Meh tgk nekbat :~


cantikkan kaler dia, tapi rasa biasa2 saje manis. yg ni belum di masukkan air gula. 


Selamat berbuka buat semua

9 comments:

assalamualaikum kak rosa..

Nekbat tu peberet saya..marin baru make...memang sedap, tapi bulan poso jah make, bulan lain tak pulak teringin nak make...
 
Teringinnya ngan nekbat ni.Kat Penang ni mmg kompom tadak.Kalau akok tu da gak kat bazaar ramadhan tp xsedap..
 
liza. lain kali letak kat freezer, pastu time nak sira tu, teruskan aje masuk dlm air gula.. tak perlu biar ia hilang beku.. insyaallah nekbat tahan lebih lama dan tak berkulat bila duk kat freezer
 
lama dh xmake nekbat nih...sedapnya la...nk beli pun xjumpa lgi kt bazar area umh ni..xdop ore jual la plk nekbat nih..
 
terima kasih Rosa.... ni first time Amie tahu ada kuih nekbat, memang jakun betul ye he he hehh
 
akk pon pestaim tengok, slalu dengar perkataan nekbat tu, tp x prnah tengok rupe ape lg mkn.. (member Amie ni..hee)
 
Assalamualaikum Rosaliza...
Pertama kali Kak Lin dengar nama kuih ni...dari mana asal kuih ni yer?
 
tk dpt byg apa rasa nekbat nih. Dier gebu ke kenyal kak ekk...
 
oh! ini kuih sedap yang memang takde di sabah! jeles2!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...