Friday, August 10, 2012

KEK BATIK COKLAT BEST

Assalamualaikum buat semua..hurmm serronok anak2 bila dah buat pengumuman sekolah mula bercuti pada hari khamis 16.8.2012 lagi, tapi kami balik , insyallah malam khamis kami akan balik kampung . 

Bila teringat masa buat kek batik ni, banyak la komen dari anak2, kata mereka kenapa buat kerk kecik sangat mana cukup nak mkan, buat la banyak2 sikit. huhu ada ke mcm tu, akk ikut resipi ni je, memang kecil je jadinya, pas tu lapis puntak banyak, mungkin ada biskut merie yg saiz kecil, akk punya memang saiz yg besar2 tu. Apa2 pun memang sedap dan senang nak buat kek ni

Kek batik coklat best ni resipi bakewithmilla@Myr, memang best sangat resipi ni, akk selalu pg intai rumah Hasue yang sangat rajin buat kek batik resipi Milla ni. 

KEK BATIK COKLAT BEST
C n P : Hasue
resipi : Myresipi @milla
Kongsi bersama ; embunrosaliza

Bahan-bahan ( 1 kg )

* 200gm millo
* 250gm butter
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis
* biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
  2. Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  3. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
  4. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
  5. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan l
  6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  7. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  8. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...

Kalo nak tengok kek batik yang cantik indah tersusun boleh ke rumah Hasue ya, memang cantik je kek batik dia, hurmmm akk punya memang kelam kabut sikit.

6 comments:

salam kak.. kek batik ni wani pun dah cuba buat ,,memang sedap :)
 
assalam kak rosa...ntah nape nani boleh mimpi jumpa kak rosa semalam...padahal tak pernah jumpa pun. huhuh
 
akak...
anak2 mas pun suka kek batik...
next time,
cuba akak letak serbuk agar2 sikit.
insyaAllah...
tak melekik kek tu..
tips dari noorsha tu kak..he3
 
Kek batik ni memang pilihan ramai dari dulu... mudah nak buat, sedap pun iye kan Rosa...
 
tangkap leleh la kek batik kak rosa ni..peberet nisa ni tp mama dia malas nk wat kih3..

Nani..kot2 raya ni nak jumpa kak rosa tu...
 
hehee..amboi kakk..puji lebih sgt tuuu..aish,tgk kek akak ok jer tu..dah tggu snlmn lum sblum potong? Lenkali leh try buh agar2 mcm mas bgtau tu,tp rasa cam ceklat cloud 9 kurang sket kot..anak2 suka je part mlekit tu.hehe
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...