Okey berbalik pada murtabak segera ni, dah 2 kali akk buat, anak2 kata lebih sedap dari yg kat PARAM. Kebetulan akk buat murtabak ni, my abe ada juga beli yg kat PARAM, yg akk buat habis waktu berbuka lagi, yg param tu buang keesokkan harinya, anak2 kata tak sedap bau bawang lah mcm2. Sampai hari ni dh tak beli kat Param lagi. Terima kasih MYResipi.
MURTABAK SEGERA
Resepi : Minami 133 @myresipi
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com
Bahan-bahan ( 6 keping )
- 100 g daging cincang Rosaliza guna 3 keping daging buger di hancurkan
- 2 biji ubi kentang - Rosaliza rebus dulu kentang, baru cepat sikit siap
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- Daun sup
- Minyak
- 2 sudu kecil garam
- Kulit popia
- 2 biji telur
- 1 biji bawang cincang
Cara-cara
- Mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang. Rosaliza goreng daging buger dulu hingga agak garing dan wangi , baru di masukkan bawang.
- Apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
- Apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
- Pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. masukkan bawang cincang. kacau sehingga sebati.
- Ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
- Goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak. Rosaliza goreng menggunakan majerin atas pembakar burger
PENCICAH CUKA MURTABAK
Resipi : Rostina wind of change
Kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.co
Bahan2:
- *Bawang besar (dihiris nipis)
- *Cuka makan (2 sudu besar)
- *Garam (1/2 sudu teh)
- *Gula (2 sudu besar)
- *Pewarna makanan (biasanya warna merah)
- *Air suam (6 sudu besar) Rosaliza guna 3/4 cawan air panas
CARA2
1. Hiris bawang nipis2 & rendamkan di dalam pewarna makanan ( titikkan 1 titik pewarna merah di dalam semangkuk air).
2. Dalam mangkuk yang lain,masukkan cuka & ditambah dengan garam & gula.
3. Akhir sekali masukkan bawang tadi (ambil bawang sahaja)
4. Sedia untuk dijadikan pencicah murtabak.
5 comments:
Adoi dalam kepala ni macam nk buat tak tak terbuat pun...
Amie dah siap salin resepi ni... anak2 & suami cukup suka makan murtabak, in shaa Allah petang ni sambil melapis kek tempahan, sambil2 buat murtabak ni... tq Rosa!
Post a Comment