Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, October 30, 2019

Ayam Kam Heong Simple

Ayam Kam Heong.. kam heong bermaksud 'berbau wangi '.. kali pertama buat ayam kam heong x snap gambar pun.. ank2 cakap sedap sangat mama masak hahhaha..

Kali ni buat lagi cepat2 snap pic.. resepi simple dan ank2 pula suka.. mama lagi la suka. Memasak pun x byk bahan, memang simple tetapi sangat sedap.. ada rasa ala2 shellout.

Terima kasih tuan punya resepi, hasil dari google.

 Sempat masuk mangkuk.

Snap dr kuali buruk dr x ada gambar baik ku snap awal2
Ayam Kam Heong Simple
Di cuba : syaza Liza @ rosaliza

Bahan-bahan :

  • Ayam ½ ekor,
  • 2 biji bawang besar/hollad potong dadu,
  • 3 ulas bawang putih ketuk,
  • 3 tangkai daun kari,
  • 10 tangkai cili padi merah/hijau belah dua,
  • 2 sudu makan rempah kari ayam bancuhkan,
  • 2-3 sudu makan sos tiram,
  • 2-3 sudu makan sos cili,
  • 2-3 sudu makan kicap manis,
  • Garam dan gula secukup rasa.

Cara-cara :


  1. Mula-mula goreng ayam, ketepikan.
  2. Lalu tumis bawang besar, bawang putih, daun kari dan cili padi hingga naik bau dan kekuningan.
  3. Masukkan rempah kari dan masak hingga pecah minyak.
  4. Kemudian masukkan sos cili, sos tiram dan kicap.
  5. Perasakan dan masukkan ayam. Gaul sebati.
  6. Siap.
Komen anak2 sedap sangat ayam ni.. tp tetap di panggil ayam kicap juga

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...