Assalam buat semua, tepung pelita yang sudah lama akk buat ni, kal tak silap sabtu lepas atas permintaan anak akk yang suka sangat dengan tepung pelita, cuma mamanya je malas nak buat. Mula tu dia suruh buat guna daun pisang, akk ckp, tak dapat la makan yang mama buat. Kalo dalam bekas ok je boleh la buat bukan payah mana pun. Hari tu bekas kecil2 tu tak cukup ada 8 je, akk pun masukkan dalam loyang, letak gula banyak2 sikit, sedap juga lah, nak makan cedok je dalam mangkuk.
1 pic je sempat ambil, bateri habis,..sedap makan sejuk2. Akk selalu guna sukatan biasa yang akk buat je rasanya mmg sedap n lembut je}~
BAHAN - BAHAN
Lapisan Hijau
1 cawan tepung beras
4 cawan air
sedikit pewarna hijau
1 sudu besar air kapur
~ Di dalam bekas satukan kesemua bahan2 di atas. Tapiskan kedalam kuali dan kacau hingga agak pekat. Sila guna sudip/ spatula besi agar tidak berkerak n melekat didasar kuali. Gunakan api yang sederhana.
Lapisan Atas ( Putih )
1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan - 1 cawan santan pekat + 2 cawan air )
Garam secukup rasa - rasa lemak2 sikit
~ Satukan kesemua bahan ini didalam periuk kacau sehingga pekat.
Daun pandan
Gula secukupnya
Penyediaan
~ Sediakan cup kecil / loyang atau apa2 bekas. Potong daun padan anggaran 2 inci. Letak dibahagian bawah , selepas itu masukkan sesudu kecil penuh gula. Kemudian diikuti adunan berwarna hijau ( masukkan menggunakan sudu ). Selepas itu masukan lapisan atas Putih ). Kukus lah selama 10 ~ 15 minit dengan menggunakan air yang telah mendidih.
Tak sempat nak BW sangat minggu ni sibuk dengan acara hoki anak akk. Esok akhir, semoga berjaya
Thursday, March 3, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
Nida suka makan kuih ni tapi tak pernah buat.. sebab macam rumit jer gayanya..
http://semanizstorica.blogspot.com/2011/03/contest-aksi-si-kecil-syok-tidur.html
p/s: letak gambar baby comel-comel tau
tunggu bli dulu lah baru leh buat..kalo x mcm x best jek..padahal malas nak membentuk daun pisang atau daun pandan..haha..
akak,eqa darjah berapa ek??menanng tak?hehe..
Post a Comment