Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Thursday, June 2, 2011

TANAH SERENDAH SEKEBUN BUNGA

Tajuk kan main gempak ye..sebenarnya pokok2 ni antara yang menjadi kesayangan akk. Walaupun tak banyak dapat gaklah akk tanam siikit sebanyak.


Comel je kan cili ni, tapi pedas yang amatttt, rajin lak tu berbuah bila kita tak makan ....ni saje nak test pic je ada sebiji je buahnya yang masak ranum


Cili Cameron


pokok lidah buaya yg pendek hehehe..akk tak tau nama sebenarnya


Cantik bunga raya ni, yang bukan bunga raya kebangsaan kita ya...ianya mempunyai dua tinkat ala2 bunglow gitu..cantik sanagt bunga ni, dah lama akk tanam dah besar pun pkknya


kunyit..elok je tumbuhnya...bila nak rasmi daun tu nak buat rendang..ada gak akk tanam dalam pasu
orkid..tinggal sekuntum je, yg lain2nya habis dimakan ulat..sayangnya, dah la setahun sekali je berbunga huhu


Betapa lamanya akk upload pic ni, 2 minit 1 pic, selalunya tak sampai 30 saat pun

12 comments:

salam kak Rosaliza..xrugi berbudi ngan tanah kan?
 
"best kan kalau tgk hasil yg kita tanam menjadi..tp ada gak yg tak jadi atau di makan ulat kan kak..
adat ler tu..~eh, tajuk best lah kak.."
 
}~ azatiesayang....asalam atie..akk suka bekebun, tapi hasilnya tak memuaskan..pkk pandan ,serai, daun kari , lengkuas ok la tak yah nak beli2
 
}~ Piasara..assalam pia, suka sangat, tapi kawasan umah akk ni tanah luas tapi tanah tak subur n keras..mcm pkk2 yg lasak ok la hidup subur pulak
 
assalam rosaliza..banyaknya tanaman kat rumah liza..
yang tu akak rasa pokok lidah jin/lidah mak mertua la..bukan lidah buaya..
 
}~ Kak Erna...kat umah ni tanah luas tapi tanah jenis keras...ooh ya lah kak pkk lidah jin, lidah buaya jenis yg lembut n berair sikitkan hheheh..tq kak
 
As salam kak rosa, tgk foto mcm ni br nmpk kulaiti kmra mahal..haha.. Nk zoom makro(bnga raya tu), jgn hala ke cahaya matahari, foto akn blur). Akk blh crop image trs dr kamera sblm upload ke pc/storage. Kalo akk nk ulpload ke blog, kna tukar saiz dulu. Biasanya org gna 800 pixel. Akk trs upload yg 10 megapixel ni mmg lmbt la sbb saiznya bsr. Gna foto yg bersaiz besar akn rugikn ruang blog yg diberi percuma. Nti kalo dh smpai limit, kna block pulak. Akk edit dulu foto tu sblm upload ke blog. Gna la photoshop, ACDC, picasa atau mana yg akk suka.
 
Assalam kak sihat wah sejukknya tangan akak,sy ni kalau nak tanam kena minta husband yg tanam ssbb tangan panas hehehee
 
amboi rajinnya tuan blog ni yer..
 
rajinnya kak berkebun...menjadi tu yg seronok kan..
 
ngetes kamera baru la ni..dh nmpk improvement tu
 
wahhh..kak liza ada kamera baru...slr ye kak?makin gempaq laa gambo masakan akak pasnih..tumpng hepi sangat2 utk akak...hehee..

cili akak tu best laa tgk..jd hiasan pun cantik je kan..aritu pnh try tnm tp x idup..nanti2 kalo rajin try tnm lg..jeles ni
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...