Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Wednesday, August 1, 2012

KUIH BUAH TANJUNG

Assalamualaikum buat semua, kenal tak dengan kuih tradisi klate ni, cantik kaler orennya, tapi manis yg amat. 
Akk tak reti buat kuih tradisi2 mcm ni. Yang ni beli di di pasar pagi ahad di stesen komuter Pantai Dalam, rm 2.00 8 biji. Pada sapa2 yang teringin tu boleh la cari makanan klate kat sini..hehhe tukang promote.
Tadi google cari resipi, terjumpa kat blog KakWan Citarasawan. Senang nak rujuk nnt.
8 biji ni 2 hari akk mkn pun tak abis, sekali mkn 2 biji. Kalo tengok memang sungguh menggoda, tapi kuih ini sangat popular masa bulan puasa di Klate


p/s selamat hari lahir buat bonda akk, semoga sentiasa di beri kesihatan yg baik

17 comments:

wahhh menariknya warna kuih ni kak..silau jer saya tgk dari jauh.tak pernah mkn lagi ni.
 
salam rosa, kuih traditional Kelantan ni kne mkn skit2 je coz manis sgt & banyak telo.. masa ank sdara brtunang, pihak sbelah sana ada bagi kuih ni & juga jala emas.. so, dpt la org Selangr merasanye..Alhamdulillah.
 
salam rosa..akak suka kuih kelate..memang manis2 tapi sedap..akak pernah beli tapi rasanya warna putih je.yang ni cantik warna oren..agaknya lain nama kot kuih yang akak beli warna putih tu
 
Salam, Kak Rosa.. Duluuuu, kwn sy org Kelantan pernah bawakan kuih ni, sy makan sebiji jer, sedap..
 
sy org kelantan...hari2 makn kuih nei...mak beli...follow sini:D
 
wah nampak menggoda.. tak penah makan lagi ni..
kelantan kan memang makanannya manis2.. orgnya juga begitu :)

salam kenal, saya follow sini
 
salam ramadhan kak liza ,kuih ni mmg tak pernah jumpa
 
Salam ramadhan buat akak n family, sowi kak lewat sikit kita baru balik dr sekolah ehehe... tips pau tu jadi mulus biasanyer kita jg api dia, masa menggoreng tu jgn terlalu panas sgt masa masukkan doh yg kembang tu tadi, goreng donut pun mcm tu jugak, biar api dia tu antara sederhana n kecik, jgn sampai masa menggoreng tu dia menggelegak gelegak masa masukkan adunan tu rasanyer goreng karipap pun mcm tu jugak kalau nk dptkan permukaan yg licin gitu :D harap dpt membantu, masa bulat2kan doh tu pun kena kasi permukaan dia licin mcm buat roti :-))
 
sedap ko kak lliza kuih nih..wana x berapa kenai sgt kuih muih ore kelate nim.bila akk tunjuk tergoda lah plk
 
Assalamualaikum Rosa,
Kuih buah tanjung pertama kali Kak Lin dengar tapi kalau biskut bunga tanjung dah biasa dengar...
 
Herot2 buah tanjung ni. Seni membuat kiuh ni dh hlg sbb nk buat byk kot. Dlm blog i pn ada n3 psl kuih buah tjg ni.
 
assalam kak rosa..ada bau telur tak kuih buah tanjung,rasa2nya tak pernah makan lagi la..
 
huhh.. x pernah nampak lag kuih ni... mcm buah oren pulak.. hahahah.. tp cokodok pown iye

selamat berbuka

come visit me ye =)
 
Assalamualaikum..selamat berpuasa ya buat kak Rosa sekeluarga. maaf la lmbt wishnya tu..tgh busy ni tak dan nak bw..huhu
Kuih ni sy dah pernah rasa 10 tahun dulu masa gi Kelantan. Mmg manis & kuat rasa lemaknya. sesekali mkn time berbuka mmg sesuai sgt ni kan..:))
 
mcm mn rsanya?
 
salam ramadhan :)
 
Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...