Monday, August 13, 2012

TAT NONA

Assalamualikum buat semua, mood rajin nak update sekuk raya, lama simpan kang berkulat lakk sekuk ni. Tat nona ni akk mula buat waktu dok rumah sewa bujang2an awal 90an lagi lama tu, boleh di katakan setiap tahun wajib buat tat nona ni. Adik2 akk pun semua suka kan adik2 ku sayang.


TAT NONA
Resipi Asal : Kak Ani Sungkai

Kongsi bersama : embunrosaliza

Bahan2
1 cawan tepung kastard
1 cawan buttercup
1/2 cawan gula halus
Esen vanilla
1 biji telur
11/2 @ 2 cawan tepung gandum - rosaliza guna 11/2 cawan gandum
1/2 cawan tepung jagung ( resipi asal tak ada ni, saje nak rapuhkan sikit tat ni )
Kuning telur sebagai hiasan 
Jem nenas secukupnya

Cara - cara

1. Ayak tepung kastard bersama tepung gandum.
2. Pukul butter bersama gula hingga gebu, kemudian masukkan  telur dan esen vanilla.
3. Masukkan tepung...uli hingga menjadi doh...sekiranya doh lembik tambahlan tepung gandum.
4. Ambil sedikit doh..isikan jem nenas kemudian bentukkan bujur sedikit...lepas tu gunting mengitu kretiviti  masing2.....
5. Sapukan kuning telur... panaskan oven
6.  bakar sehingga masak lebih kurang 20 minit
buat 3 aduanan untuk 3 buah rumah, bab2 menggunting tu memang tak kreatif la.

4 comments:

assalam kak rosa..bape balang wat blik kg?agak2 bleh tapau ke sket ngeh..ngeh..ngeh..
sapa tukang gunting tart nona ni?
 
wah menarik...mesti sedapkan...saya ni tak berapa pandai buat tart...selalu beli jer...
 
Amie memang suka betul makan tart nenas no Rosa... tapi nak buatnya kena cari kawan, sebab buat sorang2 tak best...tak ada kawan sembang1
 
Assalam kak rosa ,sangat jelesssssss akak ada tart ni sy malas nak gunting2nya tu
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...