Salam n selamat petang semua..n3 petang ini adalah kerabu tomato ikan bilis
HANA yang dok kat jepun nuuuuuu, jauhnya merantau dak hana ni. Aku berkenalan dengan kerabu ini di myr yang banyak sangat dengan resepi . Memandangkan tomato banyak sangat kat peti ais ini dan rasanya dah lama tak buat kerabu ni..malam tadi sempat la buat kerabu yang amat sedap ini, akak tambah kacang goreng tumbuk sikit, sedapppp hana. Memandangkan kerabu tomato ini kesukaan akak maka dengan ini akak memohon keizinan dari hana untuk
mengopi resepi hana ini untuk rujukan masa hadapan akak ya...tq Hana :~
Tq hana atas sumbangan resepi yang menyihatkan ini.
KERABU TOMATO IKAN BILIS
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris
- segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
- 1/2 biji bwg besar - dihiris
- 3-4 biji cili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
- 1 btg serai - dihiris
- garam
- gula
- jus lemon - optional
- pak aji - klu suka
Cara-cara
- Ikan bilis goreng tumbuk kasar. Kemudian gaulkan semua bhn2. perasakan ngan garam dan gula. Klu nak lebih masam bleh letak jus lemon lebih.
- Dah siap! bleh la dihidang.......SeLaMaT MenCube...
4 comments:
Wah, ni first time saya dengar nama kerabu ni.. boleh try ni, tapi ikan bilis sini tak secantik Malysia ler kak, sini punya besau2 + sedikit hitam dana amat mahal....
Post a Comment