aku guna tomato yang muda utk hiasan disamping di jadikan ulam. Bersayur kan pula masak lemak putih pucuk paku bersama udang.....layannnn
Sue minta izin ya akak nak c n p resepi sue ni, untuk rujukan. TQ HASUE
Bahan-bahan ( Bergantung saiz ikan )
- 1 ekor ikan tongkol segar sederhana besar-potong2 dan cuci bersih
- 1-2 sudu makan asam jawa
- 1 sudu makan penuh garam-letak lebih sedikit agar senang meresap
- Serbuk perasa-tak letak pun takpe
- 1-2 batang serai-diketuk (utk aroma serai-tak letak pun takpe)
- 1 cawan minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Lumurkan asam jawa pada keseluruhan isi ikan dan gaulkan kesemua bahan lain bersama ikan kecuali minyak masak.
- Rasa sedikit dengan hujung jari,harus terasa garamnya sebelum diperap.Perap sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng
- Jangan goreng ikan terlalu lama kerana isi ikan tongkol yang garing rasanya agak kering..
untuk anak2 pula aku cuma goreng ayam sahaja.
2 comments:
Post a Comment