Jom makan koleh kacang ini. Resepi dari Cik`Iza yang terkenal kat myr tu. Cik`iza minta izin c n p resepi ya, senang untuk buat rujukan masa depan ya..tq
KOLE-KOLE KACANG
Bahan-bahan ( 7-8 orang )
- ** 1 cwn santan pekat
- * 1 cawan gula merah
- * 2 sb gula pasir
- * 1 cwn air
- * beberapa helai daun pandan disimpul
- 2 cwn santan
- 1 cwn tepung kacang hijau
- secubit garam
Cara-cara
- Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
- Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
- Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
- Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
- Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak...
11 comments:
Saya suka kue nih! kiki. Saya meemang suka makan kue lembik2. sampai hubby pun geleng kepala. kiki.
Teringat tahi minyak yg cedap tuh! ;)
Post a Comment