KUIH KETAYAP
BAHAN - BAHAN
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 biji telor
- 1 penutup botol pewarna hijau
- 3 sudu minyak masak
- sedikit garam
Blend kesemua bahan2 diatas....siap. kemudian letakkan sedikit minyak masak didlm kuali, kemudian masukkan setengah senduk adunan kedlm kuali dan di lenggangkan ( betul ke ayat ni ) utk mendapatkan kulit yg nipis. kemudian tutup dgn tudung periuk. Apabila masak, angkatkan kemudian letakkan inti pas tu gulung lah. Buat lah sehingga habis, tanpa meletakkan minyak, insyallah adunan tidak akan melekat
* adunan dia atas itu juga sesuai utk roti jala dan kuih cara
INTI
Setengah biji kelapa parut
2 keping nisan atau gula melaka
sedikit gula
daun pandan
garam
1/2 cawan air
Cara - cara
Didalam periuk atau kuali masukkan setengah cawan air bersama nisan, gula garam dan daun padan, apabila sudah larut masukkan kelapa parut tadi, kacau sehingga air kering.
Selamat mencuba.............
jemput minum nescafe ya.....kalo makan tanpa minum nanti tercekik pulak
jemput minummmm.............
8 comments:
Post a Comment