Salam dan selamat pagi buat semua sahabat2ku dialam maya ini. Pertama sekali akk nak ucapkan tahniah pada HaSue yang telah berjaya menamatkan tempoh berpantangnya 44 hari dengan jayanya hari ini.
Pernah tengok atau dengar atau pernahkah rakan2 sekelian mkn ikan jeruk atau ikan budu ini...akk lebih suka panggil ikan jeruk. Ikan ni memang terkenal dimusim tengukuj di Kelantan, agaknya nelayan tak dapat kelaut jadi ikan2 yang di perolehi di buat jeruk ataupun ikan masin untuk tahan lebih lama.
Ada juga orang panggil ikan pekasam, tapi bagi akk, ikan pekasam guna ikan sawah atau ikan daratkan. Ada sesiapa yang pernah jumpa ikan jeruk gini.
Ikan ni boleh di goreng begitu sahaja atau di goreng bersama telur dadar. Akk cadang pun nak goreng dengan telur dadar macam telur dadar cencaluk tu.....best tau, tapikan masa akk kecil2 dulu, akk tak boleh mkn tau rasa mcm loya heheh..tapi dah tua ni sedap pulak
Harga ikan ni seekor rm 2.00, kebanyakkan orang guna ikan kembung untuk jeruk..meh kita tengok ikan jeruk ini......}~
beginilah rupanya..tak ada pelik mana cuma rasanya yang lain sikit, ada rasa masin n masam, isinya lembut tak macam ikan masin @ ikan kering tu. Nanti kalo akk buat telur dadar ikan jeruk ni akk letak n3 ya heheh
Monday, January 10, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
9 comments:
haa,ikan kembung masin yang basah2 sikit tu ke kak?kalo yang tu ada laa..tp bukan ikan masin biasa ke tu?ehehe
macam mana pulak goreng dengan telur tu..ke..goreng ikan dulu..dah masak baru salutkan pulak dengan telur..
tak pernah buat dan tak pernah makan ni ros..
tapi akak rasa mesti sedap kan..
My MIL suka buat ikn jeruk ni. Tak kira spesis apa, dia buat dn mmg sdp utk dimkn.
Post a Comment