Bahan-bahan ( loyang 10x7 )
- 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais) - 2 biji telur A
- 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata) - 3/4 cawan
- 220 g tepung gandum*(2 cwn rata) - 1 cawan
- 1 sk rata baking powder* - 1/2 sudu teh
- 1 sb ovalette - 1 sudu teh
- 150 ml susu cair - 75 ml
- 1/2 sk garam - sedikit garam
- 100 ml minyak jagung/masak - 1/4 cwn
- 1 sk esen vanilla
- pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
- secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)
Cara-cara
- Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
- Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
- Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
- Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
- ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
- Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
- Inilah hawflakes yang sebesar syiling 50 sen...
- Untuk membuat kek lapis perisa choc dan choc chip...adunan dibahagi dua dan bubuh 2 sb serbuk koko yang dicampur air atau 2 sk choc paste pada 1 bahagian adunan.Tabur choc chip pd lapisan putih ketika mengukus.
- kek lapis choc kukus...
Dah kenyang2 mkn nasi lemak n roti canai tu..dah abis setengah loyang kek ni...mmg sedap sangat..tq ya kak Fida
7 comments:
}~ Antan Bertingkah....heheh tunggu sampai seru dulu baru boleh buat..kalo tak ada mood hasil mmg tak seperti yg di harapkan
Post a Comment