Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, April 21, 2011

DONUT LABU MANIS

Assalammualaikum dan salam ceria buat semua sahabat handai, rakan taulan di alam maya ini. Donut labu manis ni memng sedap dan gebusss je. Hari ada akk beli labu lebih dua minggu dok peram lam peti ais tu, sebelum rosak, akk cari2 resipi, tapi semua cam susah dan yang mustahaknya tak berapa ada angin rajin nak godek2 tu. Mula tu nak buat kuih koci labu, alasannya malas nak bungkus membungkus pula...pas tu nak buat macam2 tapi alasan pulak macam2 datang heheh.


Jadi kali ini akk ambil resipi dari myresipi@kakbesah. Sebenarnya nak buat apa2 kuih kalo tak ikut adunan pun ok je, tapi kena pandai2lah asalkan jadi adunan..takkan buat donut adunan cam kek kan. Sebenarnya akk tak timbang pun labu tu, sebiji tu akk rebus pas tu lecek2 dan tambah bahan2 lain tu, pas tu boh gandum sedikit demi sedikit, alhamdulillah menjadi dan gebuss je donut tu.


DONUT LABU MANIS
Resipi : Myresipi@ kakbesah


Bahan-bahan ( 55 bj )


1 kg tepung - tak sampai sekilo
11/2 peket yis aegera mauripan(16g)
2 sudu besar susu tepung - tak letak pun
1/2 sudu makan garam
300 gm labu yg tlh direbus empuk - akk guna sebiji labu kecil
3 biji telur besar - 1 biji besar
1/2 cawan gula
1 cawan rata majerin
castor sugar secukupnya utk ditabur pd donut
akk tambah 1 sudu besar softener


Cara-cara

1. gaul rata tepung, susu & yis.
2. menggunakan blender cili, kisar telur & gula hingga hancur.  
3. campurkan labu rebus, blend lg.. jika kental sangat campurlah sesudu dua air suam. campurkan garam & majerin, blend hingga sebati.
4. campurkan bahan2 yg dimesin ke dalam tepung &  uli hingga menjadi satu doh yg kenyal &  licin. dlm 10-15 minit gak lah.. (tambah sedikit air jika perlu, semasa menguli td)
5. biar doh mengembang lebih kurang 1 jam.
6. pastu gentel bulat doh lalu dileperkan. susun atas dulang yg telah ditabur sedikit tepung.
7. bila doh mengembang sekali lagi, boleh lah dibuat lubang dengan jari lalu digoreng dgn api perlahan hingga masak kedua2 bahagian.
bila telah keperangan, angkat &  tos kan donat. semasa masih suam2 golek2kan kedalam gula .


comel je kaler kuning tu

10 comments:

Assalam kak,amboi pepagi nmpak donut,fuhh sedap lah plak..Eh akak,kalo ikut resepi tuh letak smp 1kg tepung,labu cuma 300gm jer,ishk cam keras jer,coz tepung byk sgt kan.
 
wahhh sarapan donut laa kite pagi nih..nampak comel n gebus tu kak..mesti sedap sbb perisa labu..kalo kat umah ni jrg2 jd kuih..mesti nk msk tumis aje permintaannya kecuali labu tu byk..hehe..
err...teh o panas satu!
 
nampak sgt best..x pernah try apalagi makan..hehehe
 
Salam kunjungan... mesti best donut tu.. nice blog ye ;)
singgah la ke blog saya ;)

-Zu
http://www.zuwairiaiman.com
 
Gebus je nampak donut tu kak. Selalu beli kat gerai...;)
 
cantiknya donut rosa..kuning warnanya..memang akak tak pernah buat donut labu..donut biasa aje..
 
sedap nmpk donut labu ni..kaler pun cantik..cam versi gentel2 wat lubang jer tuh?xguna donut cutter ke?
 
sedapnya kak sy kalau labu asyik duk pikir nak membingka je la hheheh
 
sedapnyer kak donut labu manis...hurm...nak tanya kat akak sbb apa bila kita gaul donut dengan gula dia x mau lekat...tensen la fiza...he he he
 
kak, sedapnya donut labu ni kak, nieza pun ada beli labu sikit hari tu..masih dok memikir nk buat apa ngan labu tu..hehe
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...