Kerabu ikan tongkol yang sangat sedap, secukup rasa.Hari tu ada tgk HaSue buat kerabu ni, mcm terliur je tgk.
KERABU IKAN TONGKOL
resipi : watieman@myresipi
Bahan-bahan ( Untuk 3-4 orang satu hidangan )
1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
secubit garam ikut selera anda
air perahan limau kasturi/ limau nipis
Cara-cara
Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan.
nak g stadium jap g, eqa lawan kul 12.15pm, semlm 2 games kalah 1, menang 1, harap2 mng hari ni dpt masuk akhir
Tuesday, April 26, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
13 comments:
Kak cek tak penah lagi buat kerabu ikan tongkol ni...ingat2 satu hari nanti nak try jugak la buat...
teringin pulak nak cuba....guna ikan lain boleh tak
kalau ditukar ikan lain sedap tak???
Perlu sangat : KELIRU
First time dengar nama menu ni.. selalunya ikan tongkol masak nasi dagang jer
Baru Lagi : Letih
lenkali leh buat lg nih..terasa2 msm2 n lmk2 nya nih.
Post a Comment