Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua..sekejap je masa berlalu, dah pun hari jumaat hari ini. Kek ni akk buat hari rabu 6.4.11. Sambutan yang amat menggalakkan, makan pun tak puas. Anak2 macam biasalah kalo sedap mesti tanya bila mama nak buat lagi, besttt la
Resipi yang simple akk amik dari myresipi @ hasue tuan punya resipi. Sebelum ni ingatkan macam apam, tapi bila di bakar memang sedap sangat. Lagi pula akk letak dalam muffin cup..kaler ijau lagiiii pas tu elok je kenaikkannya n senyummm mekarrrr sejambak je.
Tuan punya resipi nunnnnn berada di Mukah HaSue - jangan lupa ngudi ya sue. . Mnta izin ya akk c n p kat sini. Akk guna muffin cup tu dapat 16 biji penuh
best je lembu , lembap, gebuss n yg penting sedappp
KEK PISANG/APAM 2 IN 1
sumber : myresipi @ Hasue
Pisang masak secukupnya - akk guna 18 biji pisang lemak manis
Gula-1cawan/200g (jika pisang dah manis atau anda krg suka manis,krgkn gula kpd 180g) - akk buang 3 sudu besar
Minyak Masak - 1 Cawan/100ml
Telur - 2 Biji (buang tali pusat utk elak bau hanyir telur) - x buang
Tepung Gandum - 2 Gelas/200g-220g (Boleh dtmbh atau kurgkn sedikit bgntung pd pisang yg dgunakn..)
Soda Bikarbonat - 1 Sudu Makan
Cara-cara
Sediakan blender. Kupas pisang dan masukkan sehingga paras atas pemegang blender .
Kemudian masukkan gula,minyak masak dan telur. Kisar sehingga halus.
Apabila sudah halus tuangkan adnan ke dalam bekas yang agak besar.
Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat terus ke dalam adunan dan gaul sebati menggunakan senduk atau whisk. Adunan sudah siap!
untuk apam
Adunan bolehlah dikukus dalam bekas lompang yg kecil2 untuk menjadikannya apam pisang..(boleh guna papercup jika suka)
untuk kek
Masukkan ke dalam tin pembakar yg dioles minyak masak untuk menjadikannya kek..bakar pd suhu 140c-150c bgantung jenis oven.Juga boleh dibuat kedua2nya(apam dan kek) sekaligus.
pesanan penaja dari Hasue
Kek pisang yg dbakar sempurna boleh btahan 3-4 hari tanpa dsimpan dlm peti sejuk.(simpan dtempat bebas lalat)
P/S:Pastikan kukusan sdh mendidih sblum mula mengukus dan pembakar sdh dpanaskan sebelum mula membakar. Ketika mengukus,pastikan guna api yg besar dan lapikkan tuala bersih menutupi penutup pengukus.Kukus selama 15 minit-25 minit (lg lama,lg cantik apam tu)
SELAMAT MENCUBA.. ^_^
sebelum dibakar
Mekasih ya Sue, kesemua anak2 akk suka kek ni. Nak bagi sue rasa pun dah abis.....bz sikit pagi ni tak sempat pun buka blog, ptg nnt baru BW ngan Amani k..mekasih semua muahhhhh
Friday, April 8, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
12 comments:
simpan dulu la..nak buat yang lain dulu..nanti akak buat jugak..terima kasih rosa.
haa..wat dalam belas mapin pun best laa cam akak buat nih..sue selalu buat dlm bekas kecik2 gak..sng nak makan kan kak..
mekasih sudi cuba resepi mudah ni..muahhhh!sayang akak
boleh la try...kene carik pisang la dulu ni...
esok boleh buat utk minum petang kann
oh ya....
Link blog sis su dah pasang pada blog sumanje ada kat sebelah kana..kalau sis update blog list sis akan berada di atas.........
<a href="http://hubersuhner.blogspot.com/2007/04/banner-sumanje-yang-simple-sangat.html"><b>Banner SuManje Disini</b></a>
Terima Kasih.....
Nanti inform su tau kalau dah pasang,
Sis letak kat footer pun tak pe.....
ait kita terlepas pandang ada mufin pisang kat sini rupanya ya..patut ler bau samapai kat sini sekali datang dah habis ler..hehe
Layan Mizi Merapu : blurr
lenyek2....wat jemput...
bersama air kopi......
Post a Comment