Pertama kali buat sup ayam gini...selalu masak sup biasa je main hentam je, kali ini akk cuba resipi pyhonda@myresipi. Macam biasa lh buat lain sikit adalah yg ngomel2nya sambil suap nasi tu. Selalunya bila akk tanya , baru lah berbunyi. Sedap tak sup ayam ni, sedap...tapi kenapa kuah sup ni macam hangit heheheh..selalu mama buat kuah dia mcm putih n jernih je, tapi ni kaler gelap sikit.....oooh tu ke....sedap tak, sedappp tapi pedas sikit, laju juga suapannya.
SUP AYAM HADNYAI
resipi : pyhonda @ myresipi
Bahan-bahan ( 3 orang makan )
1) Sebelah ayam dipotong-potong
2) 3 ulas Bawang putih dan 5 ulas bawang merah, 3 biji cabai, 4 cm halia ditumbuk lumat.
3) 7 cm lengkuas dihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya.
4) 5 batang serai ditumbuk untuk pecahkan.
5) 2 sudu besarKetumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.
6) 2 biji bunga lawang, 5 biji buah pelaga, 3 ketul kayu manis dan 3 kuntum bunga cengkih
7) daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri
Cara-cara
Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan .
kuah sup ni keruh sikit, sbb semua rempah ratus tu ditumbuk. Ada kelainan dari segi rasa
Friday, April 22, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
18 comments:
selalu masak sup yg biasa2 jer...kene cube la mcm ni...
sellalunya kak buat sup..guna sup bunjut je..
mesti sedap tu.
amani mkn ape arini?hehe
Post a Comment