Assalam, rajin sikit, hari sabtu tu pergi pasar malam, capailah 2 peket biskut jejari ni, 2 peket rm 2.00 je. Ini lah hasil dari persekodingan dan pengyelongkaran dari dapur HASUE dapatlah merasa kek batik dot..dot..yg menggunakan tpg gandum dlm adunan. Nampak resipi cam cenang je. Srkadar mencuba sesuatu yg baru, walaupun kat umah akk tak ada koko,akk guna milo je, pastu akk tambah horlicks satu sudu besar. Masa kacau2 tu harum semerbak bau dia...dan warna pun oklah gelap juga
kek batik dot..dot.. yg tak berapa nk dot..dot..tp sedap jugalah, lemak manis
Kek Batik Dot Dot
Source:Pn Zuriana Abd Latip KR(fb) &Kak Am@serojakitchen.blogspot.com
Sharing By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
BAHAN2NYA:
½ buku buttercup /125g marjerin/mentega
2 cwn tepung gandum *hasue letak 1 1/2 cawan sahaja - akk letak 13/4
2 biji telur
½ cwn gula
½ cwn milo + ¼ serbuk koko - koko habiss - akk tambah 1 SB horlicks
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari *hasue guna biskut 'ball cake'
sedikit esen vanilla
biskut jejari yg akk guna, psr mlm byk jual
CARANYA
Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.
*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.
1 peket ni rm 1.00 je
taraaaaa siap sekejap je buatnya, mkn pun kejap je licin
Wednesday, April 20, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
13 comments:
guna biskut jejari ye..biskut tu pun rasa sama dengan biskut meri kan..
su singgah ..
leh belajar banayak la kt blog akak nie....
kek ni mmg lain sikit dr kek batik biasa kan kak...sebab buh tepung kot..hehe.dah abis ke kak?
pernah buat..pestime buat tak berapa jadi lembik jer...
pastu lagi sekali buat baru menjadi..
Post a Comment