Petang ini insyallah akk ke Tanjung Malim, dak Eqa ada perlawanan hoki kat UPSI sehingga hari ahad ni, akk pergi tgk kejap je pas tu habis game akk balik KL semula.
Oppps lari tajuk pulak, kuih abok2 ni buat untuk akk je, anak2 tak mkn pun jelly dan geli kata mereka
ABOK - ABOK
rujukan :myresipi@umi e
1/2 kilo sago biji - 1 cawan sagu
2 cawan desacated coconut/kelapa parut - 1 cawan kelapa parut
gula melaka/brown sugar secukupnya - gula melaka di hancurkan
garam secukup rasa
Cara - cara
- cuci sagu dan toskan
- gaulkan sagu dengan kelapa dan garam
- masukkan 2 sudu campuran sagu ke dlm mangkok kecil tahan panas
- masukkan gula melaka/brown sugar ikut suka banyak
- tutup dengan 2 sudu lagi campuran sagu sagu dan ulang sampai habis... (boleh letak dalam loyang kalau tak mau guna mangkok kecil
- kukus sehingga masak atau nampak sagu sudah berkilat
- ***Kalau ada daun pisang, gulung daun pisang bentuk 'kon' dan masukkan bahan seperti yang di terangkan, lipat dgn rapi dan kukus
tengokkk nak rasa bau daun pandan akk kukus letak daun pandan, wangi sikit ada aroma daun, nak buat kun alahai lambat rasa nak dapat mkn...kalo dah rajin gini lah
Sedap makan panas2, tapi tang gula melaka tu, sagu tak berapa nak jernih..tapi akk telan juga, sedap di tekak akk heheh
18 comments:
Mcm tak penah mkn je kuih abok-abok ni. Epok-epok tu penah la..
Kak cek nak rasa seketul boleh...:D
dah lam tak buat abok2...suka mkn yg dibungkus dengan daun pisang lagi sedap..
rajin akk buat abok2..sedap nih..kitorg pun suka kat umah ni ha
Salam perkenalan untuk Kak Rosaliza.. :)
Post a Comment