Assalamualikum buat semua dan salam sejahtera, hari ini 4.10.2011 anak2 akan menjalani peperiksaan PMR, begitu juga dengan anak sulung akk, semoga mereka semua dapat menjawab soalan dengan cemerlang, dan buat yang terbaik.
Pagi bumi KL hujan mencurah2 bagaikan takmo berhenti, anak2 pun balik sekolah lambat sikit, nasib baik kul 1 lebih hujan dah pun reda. Terasa sejuk n nyaman seketika.
Berbalik pada n3 yang dah basi ni,nasi impit kuah kacang. Sebenarnya nasi impit tu yang segera je, akk ni mana pandai nak anyam ketupat nak buat nasi impit tu, nanti lain kali nak kena belajar dengan LINAPG, dia memang pandai, masa dia ajar buat sarung ni akk sibuk kat hostel katanya , akk pun lupa, nape akk tak reti, sedangkan adik akk En Daun pun pandai huhu.
Bercerita tentang kuah nasi impit ni, memang amat berbeza dengan kuah2 di negeri lain. dan kuahnya cair sikit, tapi untuk kita warga Klate memang suka dengan kuah sebegini. Cara untuk masak kuah ni ada dua cara, satu di tumis bahan2 blender dan satu lagi di masak terus tanpa tumis, dan tunggu hingga kuah pecah minyak, bermakna santan ken apekat sikit. Cara akk tumis, cepat kerja.
KUAH KACANG KELANTAN
resipi :embunrosaliza
Bahan - bahan
21/2 Cawan kacang tanah ~ digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan diblender kering)
13/4 Cawan Santan Pekat
4 Cawan air
BAHAN UTK DI BLENDER*
1 labu bawang besar*
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Sedikit halia*
5 tangkai cili kering * ( nak pedas tambah lg)
2 batang serai di ketuk manja ( ditumis bersama bahan2 diatas)
2 keping Nisan
3 Sudu besar gula
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
Sedikit minyak untuk menumis
CARA2 MEMBUATNYA
~ Blender semua bahan2 bertanda*. Kemudian tumis bahan2 bertanda * bersama serai sehingga wangi, kemudian masukkan air dan santan. Kacau seketika.
~ Kemudian masukkan kacang, nisan, gula, garam, asam keping, kacau sentiasa. Gunakan api yg sederhana.
~Masakklah sehingga pecah minyak, sesuikan rasa. Siap
sate ni beli kat medan mara sate kajang Hj Samuri, sate yang tersedap yang pernah akk makan.
Tuesday, October 4, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
14 comments:
Semoga along berjaya dlm exam PMR. Kalau akak nk belajar cara anyam kelongsong ketupat nasi tu mai sini. Tiada yuran dikenakan..daun nyoq akan disediakan oleh pengajar..haha..
Nak belajar ngayam tupat meh..kena bw daun nyoq sepelepah kih3
alahai rosa..buat tunjuk kuah kacang dan nasi impit ni..buat kan akak teringin nak buat lagi ni..
that looks very delicious..
p/s gud luck along...
Post a Comment