Cantik je kulit dia, kalo di sapu mentega lagi berkilat rasanya. Tapi akk biar gitu je,
APAM BALIK
resipi asal : Ms Oreo@myresipi
kongsi bersama : embunrosaliza
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 2 cawan tepung gandum
- ½ cawan gula
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1 sudu teh baking powder
- Sedikit pewarna kuning - Akk tak letak pun
- 1 biji telur
- 1½ cawan air
- Sedikit mentega/planta untuk mengoles - tak sapu pun, guna nonstick pan yg kecil
- Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
- jagung cream
- gula
Cara-cara
- Mesin gula bersama telur hingga kembang,
- Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
- Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
- Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
- Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!
Apam ni kalo kita letak inti kastard pun sedap juga ni, teringat pula, best juga manis2. Balik kampung pun jarang dah jumpa yang inti kastard tu
Menjadi dan sedap
16 comments:
npk sedap apam balik tu..blh cuba resepi ni...
Biasa satu...
Spesel kurang manis, jagung lebih satu...
Assalam Q. itulah bila tgk pada komen semua jadi, cuma ada yg cantik dan tak je, Akk pernah buat dulu tapi resipi org lain, tak berapa nak jadi, nak n3 pun malu heheh.
Resipi pun simple, kalo ada jagung krim n kacang best la kejadiannya heheh
Assalam Ady, mmg best n menjadi resipi ni, boleh la kalo nak cuba, tq Ady
Assalam En Daun, aom siap, getah 1 apom biasa, getah 2 yg spesel heheh...boleh lah buat senang je ni,
Assalam sue, tu la nk mkn godek2 sendiri, sedap juga, tak yah pg pasar mlm dh. nk lebih apaa pun campak je hehe
dah lama x mngapam balik nih
teringin jugak akak nak cuba..
akak ambik resepi ye.
Post a Comment