Bahan-bahan ( 4 org mkn )
- satu mangkuk kecil chili padi
- 3-4 biji bwg merah
- setengah genggam ikan bilis - yg dh kupas yer
- 1-2 inci belacan
- garam secubit
- pak aji - klu suka. klu tk suka bleh gantikan ngan gula secubit
- 2 sudu minyak masak
- limau kasturi - hana xde limau kasturi so lemon jek yg ada. tp dcadangkan lagi sedap ngan limau kasturi
Cara-cara
- Potong bwg. Chili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
- Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.bau belacan goreng mmg sodappp....
- Angkat. n masukkan dlm lesung. tambahkan garam n pak aji/gula n limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. klu tk suka tk yah la.. amik jus nyer jer..
- ok siap! bleh la dihidang sebagai pencicah ngan ulam2an... atau ngan sayur air/bening n ikan masin...SEDAPPP!!
- SeLamaT MencuBe.
Sambal belacan ni dah habis pun..akan menyusul nanti sambal belacan Yani pulak. Nak tunggu balik kampung dulu baru beli budu
13 comments:
Kalau kita tak suka pak aji, blh buh mak aji tak? Haha..
Nmpk mcm berdesup pedas sambal tu.
enak banget, seperti masakan ibu ku...
selalunya nak sedara kalau buat sambal belacan pun dia goreng semua dulu..sedap..
Post a Comment