Wednesday, April 6, 2011

BLENDED ORANGE CAKE / KEK OREN

Teruja sangat resipi kek oren kak fida @ myresipi ni, tak ada oren sunkist akk boh je pes oren 2 sudu besar. Menjadi dan tersangatlah gebussnya. Bila tengok resipinya pun simple je, semua blender je.


Meh kita tengok hasilnya, Linapg pun dah buat kek ni}~


hasilnya tida mengecewakan, dan mendapat sambutan yang menggalakan dari juri2 


Minta izin ya Myresipi @ kak Fida, nak c n p resipi kat sini untuk rujukan masa hadapan


BLENDED ORANGE CAKE
Sumber : myresipi @kakfida


Bahan-bahan ( loyang 9 inc )


1 bji buah limau - akk letak 2 sb pes oren ( limau x letak x ada )
1 cawan minyak
2 cawan gula halus - akk letak 11/4 cawan
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )


Cara-cara


Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.


Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.


Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.


Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.





oven akk bakar sekejap je dah masak, dah rasa mcm masak tapi tunggu gak lagi...hasilnya terhitam manis sikit tang atas tu...tapi akk lagi suka.




ini nk selit pasal amani sikit. hari ni 6.4.2011 genaplah usianya 6 bulan, dan hari ini ada temu janji kat klinik ENT hkl . 

11 comments:

wah kak..cantiknya kek akak tuh..bila laa nak cuba kek oren nih pulak..sng lak tu yer kak..mcm nak wat kek pisang jer haa..hehe
 
Assalam kak rosaliza,
wah kek oren mesti sedap ni..wangi aje bila bakar tu kan..harumnya sampai disini tau..ada lagi tak tu?..
cubit pipi amani sikit..sekejap dah 6 bulan ya..aduh makin bulatlah dia tu..hehe
 
Assalam kak...wah sampai dapur akak dh kek oren ni baru jer nengok kat dapur kak linapg hari tu...sure sedap ni...nanti nk cuba jugalah...semua nk cuba tapi tak tercuba2 juga....hehe
 
assalam rosaliza..sedapnya kek..bagi le sikit..
dah lama tak buat kek ni..nak buat jugak la..
 
Salam...nampak gayanya kek ni makin pemes emes...nak buat, virus M besarlah pula, minta sini boleh? he he he he
 
Salam kak rosa..
Ni datang bawak karipap bakar nak tukar dgn kek oren tu . Ada lagi tak.. Naz suka gak kek oren.. Muak gak kalau selalu makan yg bercoklat jer..
 
salam kak rosa..kak rosa ni ada saja buat bagi org terliur hehe
 
Assalamualaikum Rosa...aikks kat sini pon ada kek oren, dah jangkit dr linapg eh!! akak suka sgt kek oren ni, bau dia tu semerbak 1 rumah waktu bkr kan. emmm nak 5 potong la camni... :)
 
camana bleh termiss n3 kek oren ni..terus gi baca citer dak kecik kat atas tu..gamaknya aura amani tuh kuat lagi hahaha..cantij menarik kek oren.Gebuss jerr..I punya terpadat sket hehehe
 
dah try resipi ni.Fuh!!!Memang sedaplah!Semua org puji.Cuma gula tu kena kurangkan.(1 1/4 ok)Masih terasa lazatnya.lembut pulak tu.tq share dgn org tak pandai masak cam saya. =)
 
dah try resipi ni.Fuh!!!Memang sedaplah!Semua org puji.Cuma gula tu kena kurangkan.(1 1/4 ok)Masih terasa lazatnya.lembut pulak tu.tq share dgn org tak pandai masak cam saya. =)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...