Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Friday, April 8, 2011

KEK PISANG / APAM 2 IN 1

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua..sekejap je masa berlalu, dah pun hari jumaat hari ini. Kek ni akk buat hari rabu 6.4.11. Sambutan yang amat menggalakkan, makan pun tak puas. Anak2 macam biasalah kalo sedap mesti tanya bila mama nak buat lagi, besttt la


Resipi yang simple akk amik dari myresipi @ hasue tuan punya resipi.  Sebelum ni ingatkan macam apam, tapi bila di bakar memang sedap sangat. Lagi pula akk letak dalam muffin cup..kaler  ijau lagiiii pas tu         elok je kenaikkannya  n senyummm mekarrrr sejambak  je.


Tuan punya resipi nunnnnn berada di Mukah HaSue - jangan lupa ngudi ya sue. . Mnta izin ya akk c n p kat sini. Akk guna muffin cup tu dapat 16 biji penuh


best je lembu , lembap, gebuss n yg penting sedappp


KEK PISANG/APAM 2 IN 1
sumber : myresipi @ Hasue

Pisang masak secukupnya - akk guna 18 biji pisang lemak manis
Gula-1cawan/200g (jika pisang dah manis atau anda krg suka manis,krgkn gula kpd 180g) - akk buang 3 sudu besar
Minyak Masak - 1 Cawan/100ml
Telur - 2 Biji (buang tali pusat utk elak bau hanyir telur) - x buang 
Tepung Gandum - 2 Gelas/200g-220g (Boleh dtmbh atau kurgkn sedikit bgntung pd pisang yg dgunakn..)
Soda Bikarbonat - 1 Sudu Makan


Cara-cara


Sediakan blender. Kupas pisang dan masukkan sehingga paras atas pemegang blender .


Kemudian masukkan gula,minyak masak dan telur. Kisar sehingga halus. 


Apabila sudah halus tuangkan adnan ke dalam bekas yang agak besar.


Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat terus ke dalam adunan dan gaul sebati menggunakan senduk atau whisk. Adunan sudah siap!
untuk apam
Adunan bolehlah dikukus dalam bekas lompang yg kecil2 untuk menjadikannya apam pisang..(boleh guna papercup jika suka)
untuk kek
Masukkan ke dalam tin pembakar yg dioles minyak masak untuk menjadikannya kek..bakar pd suhu 140c-150c bgantung jenis oven.Juga boleh dibuat kedua2nya(apam dan kek) sekaligus. 


pesanan penaja dari Hasue
Kek pisang yg dbakar sempurna boleh btahan 3-4 hari tanpa dsimpan dlm peti sejuk.(simpan dtempat bebas lalat)
P/S:Pastikan kukusan sdh mendidih sblum mula mengukus dan pembakar sdh dpanaskan sebelum mula membakar. Ketika mengukus,pastikan guna api yg besar dan lapikkan tuala bersih menutupi penutup pengukus.Kukus selama 15 minit-25 minit (lg lama,lg cantik apam tu)
SELAMAT MENCUBA.. ^_^


sebelum dibakar




Mekasih ya Sue, kesemua anak2 akk suka kek ni. Nak bagi sue rasa pun dah abis.....bz sikit pagi ni tak sempat pun buka blog, ptg nnt baru BW ngan Amani k..mekasih semua muahhhhh

12 comments:

Assalam kak...wah pagi-pagi kat sini dah nampak kek pisang akak ni...sedapnya..nk tumpang b/f boleh?...hehe
 
Alamak napa le banyak bebeno menu yang menggiurkan ari ni.
 
assalam rosaliza.pandai kempen ni..
simpan dulu la..nak buat yang lain dulu..nanti akak buat jugak..terima kasih rosa.
 
akak guna pisang lemak manis mesti wangi jer bau tuh kak..hehe..kalo kukus lagi lembut jer nih,pastu makin lama kukus,makin cantik kalernya..kalo kena jenis pisang berurat mmg nmpk uratnya kak...paling best kukus bks kecik2..
haa..wat dalam belas mapin pun best laa cam akak buat nih..sue selalu buat dlm bekas kecik2 gak..sng nak makan kan kak..

mekasih sudi cuba resepi mudah ni..muahhhh!sayang akak
 
ade resepi tu...
boleh la try...kene carik pisang la dulu ni...

esok boleh buat utk minum petang kann
 
Assalam kak,ah sng kan,resepi kak sue nih leh wat 2in 1,kalo wat dlm bekas mapin,leh jadi 3in1 dah kak.kek,apam,n mapin,ngee..
 
wah kak best ni pisang ada lagi tu ,sama ler kita dah habis baru nak n3
 
wah sedap tu..guna muffin nyer cup lagi cun..rajin beno kakak ku membaking..semangat tul hehehe
 
nak tumpang banner su manje dalam blog sis...kalau sis sudi nak letak...su amat berbesar hati.....

oh ya....

Link blog sis su dah pasang pada blog sumanje ada kat sebelah kana..kalau sis update blog list sis akan berada di atas.........
<a href="http://hubersuhner.blogspot.com/2007/04/banner-sumanje-yang-simple-sangat.html"><b>Banner SuManje Disini</b></a>

Terima Kasih.....
Nanti inform su tau kalau dah pasang,
Sis letak kat footer pun tak pe.....
 
Assalam kak rosaliza,
ait kita terlepas pandang ada mufin pisang kat sini rupanya ya..patut ler bau samapai kat sini sekali datang dah habis ler..hehe
 
kek pisang??? alaaaa saya pon tau buat kak.. hahahaha..

Layan Mizi Merapu : blurr
 
pisang lemak manis....sedap tu.....
lenyek2....wat jemput...
bersama air kopi......
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...