Friday, April 15, 2011

SUP CENDAWAN DAN ROTI BAWANG PUTIH

Selalunya masak2 gini untuk menu dinner, saje nak kurangkan makan nasi. Menu ni pun dah lama juga akk buat, memandangkan  my abe ada terbeli cendawan butang, dia ingatkan sup yang dalam tin tu heheeh, amik je tak baca dulu. Untuk membuat sup ni mencari n mengoogle lah akk mencari resipi yg senang2 untuk membuatnya. Cari sana, sini, sinun n situ, maka terjumpalah resipi yang agak simple dan senang bangat, tak lain dan tak bukan tentulah dari MYRESIPI..., suka sangat ngan myresipi ni, byk sangat kwn2 kat sini tolong akk dalam hal masak2 ni.


Sup ni memang sedap sangat, memang sebiji macam kat pizza...anak2 tak abis puji wahhh pandainya mama buat sama macam kat pizza, tapi lagi best dapat makan banyak2 kos sikit je, memang akk sangat puas hati dengan resipi percubaan pertama akk, mekasih sekali lagi Myr




MUSHROOM SOUP
resepi asal : minami133 @ myresipi





Bahan-bahan ( 6 org )


1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam - akk letak 2 kiub
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2) - akk cincang halus
garam
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum




Cara-cara


potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.


masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.


masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.


Sup ni enak bangat makan dengan roti bawang putih atau nama glamernya garlic bread, roti ni mmg sedap, bahan2 pun simple je




ROTI BAWANG PUTIH


secukupnya roti - akk guna roti gardenia je
2 sudu besar (100 gm ) mentega
1 sudu besar  (50 gm ) majerin
3 ulas bawang putih - di cincang halus
sedikit lada sulah - aji shio akk tambah




Cara2
gaul semua bahan2 di atas kecuali roti, kemudian boleh lah di sapu pada bahagian atas roti sahaje, dan di bakar, kalo suka garing bakar lama sikit


Akk tak pasti resipi kepunyaan siapa, masa dok google tu lupa lak nak salin, main ingat je sbb bahan2nya senang sangat


sedap roti ni garing n panas2 makan dengan sup panas2, biasanya orang guna roti perancis, atau roti yang panjang pas tu potong serong, tapi akk lagi suka roti gardenia maklumlah pengguna setia.


Pada sesiapa yang nak cuba sup ni boleh lah, hasilnya mmg sedap sangat.

22 comments:

ni sup pekat x kak ? kalau panas pekena sedap ni
 
}~ freaky..a,a pekat, mmg best time panas, ada masa boleh la suruh mak buat heheh
 
assalam rosaliza...pandai betul rosa menggoda akak ni.
sup cendawan dan apa2 saje jenis sup memang akak suka.
harus dicuba ni..nak kena simpan resepi dulu..nanti kalau menjadi akak bagi tau ye
 
salam akak...sedapnyerr kalo bread tuh cicah sup cendawan kannn
 
wow garlic bread cicah mushroom soup,mmg mabeles..tmbh lak homemade,msti bebudak suka..anto mai semangkuk beso
 
assalamualaikum liza.
gelak sy bc pesanan liza di shout mix box. minta sup cendawan n roti tu blh, tiba2 rasa lapar plk.:))
 
cni hjan...klo petang ni pekena sup ni...mmg syok..
 
Akk ni kn sejak ada blog, mkn pn dh mcm oram putih..haha..
 
Kak, saya suka mkn sup ni...nanti nk cuba jugalah...:)
 
bekorbar2 nk try ni kak =)
 
takyah dah gi piza laa pasni..hehe..nak gak try nanti..nak beli roti prancis dulu kat sini..kat sinun xde jual..nak buat sndiri lambat byk..ahaha.. guna roti biasa pun best ye kak..mintakkk!!
terliur lak tengok menu nih pepagi ni haa..huhu
 
Kak Erna...assalam kak, hehehe, saje nak kongsi2 sebab rasanya mudah sangat nak buat kadang tu kita terlepas pandang , suka makan tapi yang segera tu...anak2 mesti suka..cuba kak jangan tak cuba
 
}~ Ryo Azaha....memang best ryo cicah roti n sup panas2 bermangkuk2 hirup kuah heheheh
 
}~ Linapg...heheh sekali duakala ubah selera omputih sikit, bdk2 mmg suka sup gini, kalo kat pizza tu semangkuk sorang mcm x cukup je heheh...nah akk bg seperiuk heheh
 
}~ Anis...heheheh bagi hati anis terhibur sikit, lali mkn ok lagi tu haha
 
]~ Ezzyra...emmmm kalo ujan lagi la best mkn sup panas ni, heheh
 
}~ Adry@daun...heheheh sebelum ni tak leh nak buat tayangan amal, kalo buat pun sedap tekak je, tapi dah ada blog ni leh lah kongsi2 idea masak2 ngan org lain heheh...make makane oram putisss heheh
 
}~ Nieza....kalo suka akk rekemen nieza cuba resipi ni mmg mambless, kalo yg tumis2 bwg tu rasa mcm lain pulak,
 
}~ Ais Anisa...harap2 terus la berkobar2 semangat anis tu untuk mencuba resipi ni dengan jayanya
 
}~ Hasue..itulah sue, rasanya tak lama lagi tutup lah menu sup ni, tp pizza takleh nak lawan yg dia punya hehehh.

Kalo sue suka sup ni, mmg best sue untuk di cuba, biasakan kalo kita beli yg peket tu, lps masak, n kalo tak abis sup tu jadi macam cair, tapi sup ni elok je.

Kalo ngan roti prancis tu lagiii la layan sue, ari tu abe malas nak g kedai kek cari roti, layan roti gardenia je, tapi best gak...huuhu pjg lebar pulak
 
salam kak..
sedapnyer sup cendawan... suker bangettt.... dak bam bam tuh pekaba kak?? mesti makin comel!!
 
Salam akak,

Saya ada copy resipi akak ni. Tq ye, sedap, anak2 suka.

http://ana-mutiarahati.blogspot.com/2011/05/sup-cendawan-simple.html
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...