DOH KARIPAP BESTTT
RESIPI : TUN TELANI
Kongsi bersama : embunrosaliza
BAHAN - BAHAN
- 4 c tepung
- 2 tbs margerin
- 1/2 c oil
- 3/4 c air
- 1/2 tsp garam
- panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
- tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
- dh sejuk siket, campur garam n air.
- Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..
Akk buat inti keledek
INTI
2 ketul keledek di potong dadu - rebus hingga empuk
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2 cawan ikan bilis*
2 sudu besar udang kering*
2 sudu serbuk kari
sedikit minyak untuk menumis
1 kiub ikan bilis
garam secukupnya
Cara - cara
Blender bahan bertanda *. Panaskan minyak dan tumis hingga wangi, kemudian masukkan serbuk kari, kacau seketika dan masukkan sedikit air. Masukkan keledek yg telah direbus tadi, kemudian masukkan kiub dan garam, tunggu sehingga inti kering sedikit. Siap
15 comments:
Lamanya tak makan karipap!!!
Pos kat sini dua tiga ketul boleh?
p/s..saya jawab prtnyaan akak kat sini yer..Saya bekerja di Gua Musang,kg asal di Bachok dan suami orang Machang...
mesti sedap ni..
tun baru balik dr miri nihhh.. letih seharian berjalan.. nk pengeras sepuloh bijik karipap! hehe.. x gi jalan2 ke arini?
kalo guna acuan tu biasa sy tekan2 kuat sikit ujung acuan tu kak baru tak terbuka..
pernah gak terbaca tips suh buh sikit air(buh guna jari je) tang nak di'gam' tu..supaya x terbuka.lenkali akak try la tgk camner ek
Post a Comment