Saturday, October 29, 2011

DOH KARIPAP BEST - TUN TELANI

Assalamualaikum buat semua, semoga sihat ceria di pagi Sabtu nan indah dan mendamaikan ini. Kenapa n3 ni bertajuk karipap doh tun......emmm tanya sama pokok..apa sebab goyangg. Sebenarnya doh karipap ni diperkenalkan oleh Tun Telani resipi bondanya. Kulit karipap yang paling sedap akk buat setakat ini.


 DOH KARIPAP BESTTT
RESIPI : TUN TELANI
Kongsi bersama : embunrosaliza

BAHAN - BAHAN
  • 4 c tepung
  • 2 tbs margerin
  • 1/2 c oil
  • 3/4 c air
  • 1/2 tsp garam
cara-cara:
  • panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
  • tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
  • dh sejuk siket, campur garam n air.
  • Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..

Akk buat inti keledek


INTI
2 ketul keledek di potong dadu - rebus hingga empuk
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2 cawan ikan bilis*
2 sudu besar udang kering*
2 sudu serbuk kari
sedikit minyak untuk menumis
1 kiub ikan bilis
garam secukupnya


Cara - cara
Blender bahan bertanda *. Panaskan minyak dan tumis hingga wangi, kemudian masukkan serbuk kari, kacau seketika dan masukkan sedikit air. Masukkan keledek yg telah direbus tadi, kemudian masukkan kiub dan garam, tunggu sehingga inti kering sedikit. Siap

15 comments:

assala..lama btol x wt karipap..b;la la nk terbuat..huhu..
 
alamak kak,.aini nak buat mmg tak reti,.apa kata akak pos kan aje kat aini karipap tuh,.hahahahahaha
 
sejak Oktober ni banyaklah pula blogger masakan buat karipap style gini, kita asyik makan yang beli je... teringinlah pula nak cuba buat ... lama sangat tak rasa karipap hasil buatan sendiri.
 
Salam Kak Rosa..mmg sedap kan doh karipap Tun ni..yana dh byk kali bt.. mmg berbaloi hehee
 
Huwaaa!

Lamanya tak makan karipap!!!

Pos kat sini dua tiga ketul boleh?
 
wah nnti..kita pun nk try resipi doh bionda tun nih..nmpak sedap jek!!
 
Bestnye..pekena karipap keledek lagi tu...
 
Selalu jugak goreng karipap...beli yg sejuk beku..hihihi Tapi belum try lagi buat sendiri...

p/s..saya jawab prtnyaan akak kat sini yer..Saya bekerja di Gua Musang,kg asal di Bachok dan suami orang Machang...
 
assalam rosa..dah ramai yang buat..nanti nak cuba jugak la.. akak memang buat dengan marjerin cair..tapi tak masa panas2..
mesti sedap ni..
 
Assalamualaikummm!!!!!!

tun baru balik dr miri nihhh.. letih seharian berjalan.. nk pengeras sepuloh bijik karipap! hehe.. x gi jalan2 ke arini?
 
semua org dh cuba ni,,kene cuba jugaklah nmpk gaya...
 
"insyaallah nak cuba resepi yg ni pulak suatu hari nnti...tp tk tau lah jadi sama cam akk buat ker tidak...saya kalau buat karipap,inti sedap..(perasan..)tp dohnya selalu tk memuaskan hati.."
 
Assalamualaikum kak Rosa...wuishhh nampak rangup sungguh kulit karipap tu! Saya kalau buat karipap ni kena buat berdozen3 baru cukup menampung perut seisi keluarga, semua suka karipap... :)
 
ada lagi ke karipap ni..tapau 1o ketoi
 
akak..baru laa dtg nak ngomen nih..best kan doh karipap nih.
kalo guna acuan tu biasa sy tekan2 kuat sikit ujung acuan tu kak baru tak terbuka..
pernah gak terbaca tips suh buh sikit air(buh guna jari je) tang nak di'gam' tu..supaya x terbuka.lenkali akak try la tgk camner ek
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...