Saturday, October 15, 2011

GULAI SIPUT

Salam ceria di pagi sabtu yang permai ini, sunyi je dapur blogger kita di hujung minggu gini. Pagi ni akk masak nasi lemak halba, buat untuk sarapan dan mkn tengah hari sekali. Petang ni cadangnya nak pergi ke stadium hoki pantai, lama dah rasanya tak tengok anak2 buat latihan kat situ. Pas tu terus ke pasar malam di Pantai Dalam, tapau untuk makan malam heheheh, pandaikan, dapat santai2 sikit depan pc.


Menu gulai siput macam ni memang menjadi pujaan anak2, mana yang tak makan siput pun kuah membanjiri nasi. Suka tengok anak2 mkn dan ratah siput ni.


GULAI SIPUT
Resipi : embunrosaliza


Bahan- bahan
1/2 kg siput - di potong ekornya
1/2 biji kelapa
1 labu bawang besar*
1 keping asam keping
2 inci lengkuas muda*
1 inci kunyit hidup*
sedikit daun kesum
cili hijau
garam dan gula secukup rasa


Cara-cara
1. Potong hujung siput lepas tu basuh bersih2 dan toskan.
2. Blender bahan bertanda * hingga hancur
3. Perah kelapa menjadi santan yang agak pekat. Akk guna blender pas tu blend kelapa parut tadi , baru di perah santannya.
4. satukan kesemua bahan2 didalam periuk kecuali siput. Kacau hingga mendidih dengan api yg sederhana
5. Apa bila mendidih, masukkan siput, kacau2 seketika hingga mendidh seketika. Padamkan api.


nota : sekiranya suka pedas boleh di letak cili kering atau cili api semasa blender tadi


selamat menjamu selera buat semua

21 comments:

assalam akak..oh dap dap nye siput... mtk ckt? konpom dh abih dh ni...
 
salam akk liza sdp tu siput sedut masak lomak nak pula kalaua da keladi hemmm lama pulak x mkn...rmh kita ni sebelah2 je kak akk kat area bangsar ye..saya kat jln kelang lama aje...
 
Assalam rosaliza..akak suka sangat makan gulai siput ni..lagi kalau masak lemak cili api..campur pulak batang keladitapi setiap kali nak makan..akak beli je.
pernah nak cuba masak sekali..kawan kayta..gulkan dengan kelapa parut dulu..sekalu akak kedapur bali..tengok..bekasnya dah hampir kosong..siput dah merayau serata dapur sampai ada yang dah panjat dinding dapur..
eh..panjang pulak komen..maaf ye rosa..lepas tu memang serik dah tak pernah beli siput lagi.
 
kak, kira2 saya pi lunch umah akak lah...xyah masak dah arini... kecur dah ni nengok ke siput tu...lama sgt x makan, nak beli asyik xde aje... haishh
 
sedapnya...
 
"adoii leleh air liur tgk ni..tp susah nak cakap la..saya ni tk reti makan sbb bila sedut tu syik tertelan jer.ahhahahhaa..."
 
klo mkn gulai siput x jd nk mkn nasik..kenyang ratah siput je..sedapnye
 
nyum nyum nyum..sedap dan lemak..suka sangat gulai siput...nak kuahnya sikit..
 
Yana dtg nk tapau kuah jee..siput xmkn hihii
 
sukanya saya gulai siput..tapi tak pandai siang..mesti hancur...kekekke..lain kali nak beli la..cuba masak lagi..huhuhu..sedapnya...
 
sedapnya siput msk lemka ni.Tak pernah wat sbb malas nk potong muncung tuh.Selalu mkn kat kedai.Paling best kat Teluk Tempoyak tuh..
 
Kak rosa, tu cara org kelantan msk siput ni kan.. Naz panggil siput ni siput sedut. Kalau Naz selalu masak lomak cili api siput ni.. Time sedut2 tu, kalau tersedak, makkk aii..perit tekak..hehehe..
 
sedapnya gulai siput... kita nak makan gulai siput kena tunggu tahun depan, masa balik kampung... hu hu huuuu lamanya nak balik!
 
saya dan husband pun suka gulai siput ni..kadang2 masak jg tp selalunyer beli jer bila teringin sbb ank2 x mkn ..geli katanyer..sy msk x ltk daun kesum tp serai ngan cili padi kena ada..huhu..
 
kak..sy x pandai kn siput sedut.heee..tp nmpk kuah tu cam best!mesti sedap nk hirup
 
As salam kak rosa,
Siput sedut bendang dan sungai ada org jual tak? Yg ni siput paya bakau kn??
 
siput fvrite alla time bkk posa ni..
klu g psr rmdhn menu wjb beli..hehe..
tp cara masak kt cni ngn yg akak masak x sama..
kompom mst sdp yg akak bt lg.
 
Haha...alla puji sedap pn kompom tak dpt gulai siput tu sbb dh abesss..
 
nyot..nyot...sedut siput hihi
 
sedapnye siput sedut...dah lama tak makan..tapi nak masak kena tunggu hari sabtu n ahad
 
aduh laaaa.. teringat kat tok... selalu tok buat gulai siput ni... huk3


Post Ngeri
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...