Tuesday, October 11, 2011

NASI DAGING

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Nasi daging simple akk masak minggu lepas lagi, sebenarnya tak terniat pun nak masak nasi daging ni. Memandangkan ada banyak air rebusan daging dalam peti ais, nak buat yang simple2 je, sekadar menghabiskan air rebusan je. 


Ceritanya begini, hari tu ada my abe beli 3 kg daging selalunya akk potong2 pas tu masukkan dalam plastik simpan untuk sekali masak satu plastik, Tapi kali ini akk rebus dulu daging sampai empuk, lepas tu baru simpan. Cepat sikit nak masak, tak payah tunggu lama2 untuk empukkan daging.






Akk guna beras wangi siam, elok lak kejadiannya, nampak sebiji. Tayang nasi jer lauk pauk tak ambil pulak hari tu, masak je nasi terus letak dlm pinggan untuk snap pic

15 comments:

SAYA SUKA SANGAT NASI DAGING NI..NANTI SAYA NAK CUBA PLAK
 
Kalo kat area utara nih kak,selalu wat nasi daging time raya aji,sbb byk daging korban,hehe..Sedap nsi daging,last wat bln posa ritu..
 
akak nasi dgg ni kalau kat Penang mkn ngan sup dan air asam..sedap...pekena ngan kari pun best gak tu..

ni kompom udah pinish ni
 
akak!!!! cantiknya piring!!! (hihih...itu pulak yang dikomen)... sensitip sikit kalau tengok piring2 bercorak english ni...
 
assalam rosa...akak pun dah selalu buat nasi daging ni..senang kan lepas tu makan dengan sup daging je..dan gorengkan papadom.
 
nasik daging simple mcm nih mmg sodap layan...
 
yana slalu mkn nasi daging mak mertua bt..xpenah lg msk sendiri..yana xmkn sgt daging..tp best nasi ni sbb mkn dgn air asam..:=)
 
nasi daging mkn ngan ayaq asam memang best...hehe
 
"salam kak..saya lusa ni kena buat nasik daging ni..si kakak tu soh buatkan utk jamu kwn2 dia dn cikgu dia..hari tu ms raya sorangpun kwn dia tk dtg sbb nk tunggu jamuan lps PMR...harap jadi ler nasik daging saya tu nanti...(masak dlm kuantiti byk ni...risau takut tk jadi..)"
 
mmg ringkas dan sedap..hehe..
x pernah rebus dulu masuk esbok tu kan..lagi2 bila dah ada pressure cooker rasa sng je nk masak daging..berbaloi2 gak la kiranya.hehe..tp cara buh asing2kn siap2 tu sama laa kite..skali masak,skali kuar je..x laa kuar masuk kn..nanti krg fresh dah yg kena masuk balik tu.hehe..
 
kakrosa..saya pun pernah masak nasi daging cam gini..sayang nak buang air rebusan daging jugak...hehehhe...tambah halia skit...memang elok utk buang angin badan...hehhehe
 
As salam kak rosa,
Baru nk mintak sepinggan utk lunch. Nasik yg minggu lps rupanya..tak jadi dh la... Abe Ngah beli daging smpai 3 kg tu nk buat bekwoh ke apa..hehe..
 
makan nasi ni ngan kari daging pun sedapkannnn..nak cikittt..
 
Assallamualaikum kak Rosa..
Kak, akak pun sempat tulis komen ek kat entry naz yg tak bergambar tu..hehehe..buat malu naz jer. Entry tu tak siap edi lagi masa tu.. Tak taulah tangan sapa kat umah ni yg dah terpublish masa tu.. Naz pun tak perasan..hehehe..

kak, Naz tak pernah masak nasi daging ni. Kata encik hubby yg pernah makan, sedap.. nanti bila2 kena cuba jugalah..
 
salam kak...liza follow yer
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...