Saturday, December 26, 2009

TAT TELUR

 Salam buat semua, hari ini pepagi lagi aku letak n3 kerana sekejap lagi aku n family akan ke melaka bandaraya bersejarah...kak zila66 tunggu saya tau. Sebenarnya ada majlis hantar menantu, janji dengan pihak perempuan jumpa dekat tol sungai besi kul 8am ni. Rombongan perempuan dari kelate...sedara suami ku. Aku buat tan ini semalam lagi...mengguna acuan yang di hadiahkan oleh adikku linapg ( sekarang ni tak berapa nak sihat tuuuuu....nape yak ). Ini lah hasilnya, pastry dia best ranggup gitu......Jom makan tat di pagi hari yang mulia, resepi aku ambil dari myresepi kepunyyan hanis . Hanis minta izin c n p resepi ya.:~


Ada dua piring..jemput makan ya......

 

Jumpa petang nanti.........eh lupa pulak resepinya

TAT TELUR

Bahan-bahan ( 30 keping )

  • PASTRY
  • 200g butter
  • 80g gula aising
  • 360g superfine flour
  • 1biji telur
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • FILLING :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • pewarna kuning

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
  4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
  5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
  6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
  7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.

6 comments:

Nak ckit tart tu ....
 
sedapnya tart telur..dah try resepi nih..sedap kan kak.cuma sue rasa kena kurangkn sket gula kalo org2 x suke manis pd intinya,kan..hehe
 
salam Kak Liza..

Nak ikut ke Melaka... teringat masa pergi Water World dulu, main air sampai demam2
 
salam azian... tat tu dh abiss la
 
salam sue...mmg sedapkan..akak pun kurangkan gula juga..itu pun manis lagi....tq ya sue..
 
salam nida.....melaka dah lain sangat sekarang ni, last akak pg masa depavali 2007...pg smlm lain sangat...dh ada menara taming sari...best juga lah. bila agaknya nida nk pg melaka lg ya
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...