Saturday, January 8, 2011

GULAI KUNING IKAN TONGKOL @ IKAN AYA

Salam dan selamat pagi buat semua....2, 3 hari ni, KL ni asyik hujan atau mendung je, agaknya tempias dari banjir di sekitar pantai timur kut, tempiasnya sampai juga ke KL ni. Lauk ni ari tuuuu lagi buatnya. Kalo sebelah Klate mmg terkenal ngan nasi berlauk di pagi hari selain dari nasi kerabu. }~


Cara masak gulai ni pun simple je, akk buat karangan je kat sini ekkk, Ikan aya tu direbus terlebih dahulu dengan garam , asam keping dan sedikit nisan, gunakan sedikit air sahaja.

Tumbukkan bawang merah 4 ulas, 1 ulas bawang putih bersama 5 hiris lengkuas dan  sedikit kunyit hidup, sedikit cili giling. Masukkan kedalam periuk bersama santan yg agak pekat ( 2 1/2 cawan ), masukkkan garam, sekeping asam keping, gula atau serbuk perasa. Pas tu masukkan ikan serta cili api siam atau apa2 cili atau timun. Masak hingga kuahnya sebati n pekat..

Kalo kuahnya pekat lagi sedap..sedap dimakan dengan nasi panas dansedikit sambal......

Akk buat 4 keping ikan aya. Jadi bahan2 diatas tu untuk ikan sebanyak ni, anak2 mkn kuah je..ikan tak berapa suka pulak.

10 comments:

Terliur lak nengok ikan tongkol akak nih..sedap tuu hirup kuahnya kak..lenyek cili api lak..iskh2.. tapi masa nyusukan baby nih ada plak susu perisa cili kang.hehee
 
]~ Hasue...pedas sikit2 boleh je sue heheh, mcm akk ni tak berapa suka ngan pds, tapi suka mkn cili muda yg tak pedas langsung tu, cili api siam..kalo beli banyak yang muda heheh
 
ada tu cili api yg panjang2 runcing,x tau nama pa..cili jarum kot?hehe...pedasnya menyengat tp sedap...x mcm cili cameron/cili loceng..pedasnya dasyat tul.hehe..pasni nak try tnm cili kecik pjg tu lak..x sbr nak berkebun2 ni.hee
 
}~ Hasue. nnt bolehlah kongsi2 cili kat blog sue..cili siam ni panjang juga tapi gumuk sikit, tak berapa nak pedas, fuhhh kalo cili loceng tu bau pun dh semacam, pdsnya mmg lain macam heheh, sekarang ni kat cameron dh jual 5 biji rm 2.00. Akk belum masuk kebun betul2 lagi ni, cabut2 rumpur kat pasu je, byk juga pkk mati masa pantang hari tu..
 
salam rosaliza..anak2 akak pun macam tu jugk..kalau masak ikan..kuah aje dimakan..
kalau digoreng ikan kembung ke talapia ke.baru lah dimakan..tu pun kena goreng sampai garing..
 
}~ Kak Erna..mcm tu lah selalu masak kena kuah lebih...mmg betul kak kalo ikan goreng baru lah nak mkn..tapi kuah cedok gak heheh
 
kak... nak skit leh x... :(

http://contengcorner.blogspot.com/2011/01/aku-tak-berniat.html
 
sedapnya minta sikit bole,buat pertama kalinya apai77 buat contest,nak join layari blog ni

http://apai77.blogspot.com/2011/01/peraduan-promosikan-program-affiliate.html
 
}~ Mizi...dah abis pun Mizi, lambat sangat datangnya
 
}~ Apai..apai pun lambat dtg..dh abis la. Akk tak reti nak sertai contest, lagipun takkan menangnya
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...