Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

iklan

Monday, October 3, 2011

APAM BALIK

Assalamualikum buat semua,  sedap sungguh apam  balik ni ada iras2 yg pasar malam. Akk ambil resipi kat Myresipi.com, terima kasih myresipi yang banyak membantu akk dalam masak2 ni.


Cantik je kulit dia, kalo di sapu mentega lagi berkilat rasanya. Tapi akk biar gitu je, 


APAM BALIK
resipi asal : Ms Oreo@myresipi
kongsi bersama : embunrosaliza



Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning - Akk tak letak pun
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles - tak sapu pun, guna nonstick pan yg kecil
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
  • jagung cream
  • gula

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!
Apam ni kalo kita letak inti kastard pun sedap juga ni, teringat pula, best juga manis2. Balik kampung pun jarang dah jumpa yang inti kastard tu
Menjadi dan sedap

16 comments:

salam kakrosa...ramai yg puji resepi oreo ni sedap tapi saya tak pernah buat..tukang salin resepi je setakat nih...hehehe...saya suka makan yg inti dia byk jagung...:)
 
as-salam
npk sedap apam balik tu..blh cuba resepi ni...
 
Apam balik dua...
Biasa satu...
Spesel kurang manis, jagung lebih satu...
 
@quinnie

Assalam Q. itulah bila tgk pada komen semua jadi, cuma ada yg cantik dan tak je, Akk pernah buat dulu tapi resipi org lain, tak berapa nak jadi, nak n3 pun malu heheh.

Resipi pun simple, kalo ada jagung krim n kacang best la kejadiannya heheh
 
saya pun dah pernah buat guna resepi ni kak...memang ubat kerinduan la time rasa nak makan apom ni...
 
@ady

Assalam Ady, mmg best n menjadi resipi ni, boleh la kalo nak cuba, tq Ady
 
@Adry@Daun

Assalam En Daun, aom siap, getah 1 apom biasa, getah 2 yg spesel heheh...boleh lah buat senang je ni,
 
@Cheq Sue

Assalam sue, tu la nk mkn godek2 sendiri, sedap juga, tak yah pg pasar mlm dh. nk lebih apaa pun campak je hehe
 
kak..ada lg ke tu? rajin pulak dia mengapam balik..bila nak try wat sdri yer..asyik beli je..
 
kak..yg inti kastad tu mmg suka je kalo kat umah ni.dulu2 suka buat tp x ikut resepi main taram jerk..sibbaik jadi gak.haha...
dah lama x mngapam balik nih
 
sdapnya apam blik...feveret k.yang ni...hehe...kt cni ade jual...yg nipis2 2 50sen sekeping...
 
assalam rosa..tak sangka ni..pandai rosa buat apam balik.
teringin jugak akak nak cuba..
akak ambik resepi ye.
 
macam apam balik kat pasar malam! tak pernah cuba lagi buat ni. nanti nak kene try jugak.
 
kak rosa ni betoi2 buat kan?tak beli kat pasar malam kan?kih3..bleh meniaga neh..licin mulus jer kulit dia.Meh la 4ketoi
 
mst sdp ni klu mkn pns2..nyum2..
 
wahh ada apam blk disini...lambat saya mai ni kak sure dah abis kan..huhu nk blk la..hehe tapi jap nak simpan resepi dulu..tq kak:)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...