Saturday, January 1, 2011

KUEH TEOW KUNG FU

Salam dan Selamat tahun baru 2011 buat semua......kueh teow kung fu ini memang menjadi kesukaan akk, kalo mkn kat kedai, kung fu ni lah yang menjadi pojaan hatiku, tak kiralah kueh teow ke, emee ke, mee ke janji kung fu,  jom lah kalo sapa2 yang tak pernah berkung fu tu boleh lah cuba resepi dari hanis ni


Resepi ni akk copy n paste dari Hanis@ Myresepi,, minta izin  cn p ya

Bahan-bahan ( 1 orang )

  • kueh teow
  • 2 biji telur
  • lada hitam / lada putih
  • mix seafood
  • lobak
  • 1~1setengah sudu besar tepung jagung
  • 1 cawan air
  • sayur-sayur lain (optional) (sayur2 kat rumah dah abis la pulak)
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
  • sos tiram

Cara-cara


  1.  pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.

  2.  masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. (dah terlebih masuk kueh teow)

  3.  tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis.

  4.  balikkan supaya kedua-dua belah masak.

  5.  masukkan dalam pinggan dan sedikit melengkung.
  6. [untuk kuah] tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
  7. tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
  8. masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran.

  9.  biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)
Ibu pasti sibuk membereskan persiapan anak2 ke sekolah Isnin ini kan,

Malam tadi lepas balik dari bbq kat cheras, akk singgah kat masjid negara, anak2 nak tgk bunga api. Kalo kat umah akk bunga api dari dataran merdeka jelas sangat kedengaran n cahaya je nampak, bunganya terlindung di sebalik bukit persekutuan. Banyak sangat nampak bunga api di sekitar bandaraya 

18 comments:

alla x pernah lg oder menu kungfu2 kt kdai..
nnt nk try lh
 
wah..
cm sedap jerk..
rasanya cm pernah mkn..
huhuhhuh :)
 
sdap kngfu ni...smbil mkn smbil berkungfu...
 
salam kak liza.
wa x pernah pun sekali makan me kung fu ni. kalau gi kedai selalu order nasi goreng usa jer .. :)
 
salam akak,kena berkung fu dulu br bleh mkn mi ni kih3..nmok sedap tu,msti bdk2 suka
 
agak lamat tak menjamu mata dengan hidangan di sini..Selamat tahun baru..moga dilimpahkan rezki yg halal dan diberkati kehidupan kita..ameen
 
wah sedapnya....lapar tengok...byak byak resipi yg i nak cuba....gembiranya menjadi follower terbaru kak..


selamat tahun baru

www.subhieskitchen.blogspot.com
 
biasa makan sekali ja kueteow ni... tapi x sempat habiskan sebab kawan kidnap... grrr

http://contengcorner.blogspot.com/2011/01/semangat-hati-pulih.html
 
salam kak.... slamat taun br dr kite... baby wat per tuhh? kelmarin igt nk bli kue teow tp asyik terlupa jer! dah sampai rumah br teringat....
 
}~ Alla...cuba lah menu kungfu ni mmg sedap, sebab bersalut telur
 
}~ Cikgu fikri..mungkin pernah makan kut, antara menu fofular ni kunfu2 ni, tq singgah cikgu
 
}~ Ezzyra, heheh sambil nyelam minum air gitu..hehhe tak yah diet n bersenam dah kekeke
 
}~ Wachak...boleh lah chak cuba oder menu ni, best n mengenyangkan juga
 
}~ Linapg...kira menu diet juga ni, mkn byk pun tak gemuk heheh..tapi kena kungfu betul2 la kikiki
 
}~ Sal..selamat tahun baru juga buat sal, tentu sibuk ngan tahun baru ni
 
]~ Subhie Arun..hai, tq follow akk, menu umah akk ni simple2 je
 
}~ Mizi..sedapkan kueh teow gini, lain kali boleh order lagi
 
}~ Hana, selamat tahun baru juga buat hana, ada juga ek kuew teow ni kat jepon.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...