Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, October 28, 2011

KEK BATIK CREAM CRACKERS @ BISKUT TAWAR

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pengujung blog embunrosaliza. Lama rasanya tak ada n3 baru, maklum lah anak2 cuti sekolah seminggu semperna Depavali. Bila dah cuti2 tu, pagi2 nak kena buat bf yang berat2 sikit sementara menunggu makan tengah hari. Dan bila cuti2 gini, ambil kesempatan berjalan2 juga lah, bila berjalan dengan dak kecil Amani, badan pun terasa sakit2 juga lah, dia makin lasak la ni, tu yang akk kata macam nak demam je, heheh tapi sampai hari ni pun tak demam sihat sejahtera je ni, alhamdulillah. Hari ini tak kemana my abe keja pagi huhu.


Panjang betul mukadimah hari ni. Berbalik pada n3 pagi ni kek batik cream crackers. Bila tengok ramai yang buat kek batik gini, akk pun mencuba juga tapi mengguna kan resipi kek batik dot dot, sebab resipinya simple dan semua bahan2 pun ada. Cantik je kejadian, dan rasanya pun sedap. Nak buat pun sekejap je, lagi pula bila guna biskut tawar gini, rasa best pula, rangup2 biskut tu tak terjejas langsung.




KEK BATIK CREAM CRACKERS
Source:Pn Zuriana Abd Latip KR(fb) &Kak Am@serojakitchen.blogspot.com
Sharing By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com 

kongsi bersama : embunrosaliza.blogspot.com


BAHAN2NYA:

½ buku buttercup 
2 cwn tepung gandum
2  biji telur
½ cwn gula
½ cwn milo + ¼ serbuk koko 
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari - secukupnya biskut tawar besar @ cream crackers



CARANYA
Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu.



untuk melapis kek batik ni akk menggunakan kaedah kek batik coklat resipi bakewithmilla , iaitu :~


Alas dasar loyang dengan plastik, lepas tu susun biskut, kemudian letakkan sedikit adunan tu ratakan . buat selapis demi selapis.




Biasalah akk buat jadi 3 lapis je.
pic kelabu sikit, mcm terlebih cahaya je
Sekali tengok macam kek lapis holiday inn resipi hasue je.  Kek ni Akk  letak dalam frezer kejap pas tu terus potong je.


p/s semalam Linapg sms , dia n famili sihat2 saje di Beijing. Dan buat pengantin baru Alla n Azmi  Enjoy ur holiday ya..

14 comments:

Waa bestnya kek batik tu...rasa macam nak ambik sikit wat sarapan pagi..sodap pekena teh hangat.
 
dah lama x buat kek batik...cantik susunan kek tu...kemas aje...
 
Kak Cek suka kek batik...memang suka sesgtnya....tapi tak rajin nak buat...nak mintak sikit lah kat rosa...boleh kan..kan...:D
 
kak rosa.. dh lama tun x wat kek batik! 2 org je kat umah ni, nak tapau je laa.. kak cek wat sendiri ye.. tun dh bw tupperware nih. hihi
 
cam sedap jerk...
 
saya teringin jugak nak cuba biskut yg biasa tu buat kek ni...boleh rupanya....lama betul tak makan ni...
 
kak nampak sedap saya tunggu q kek ni tak sampai2 lagi
 
memang lama menunggu rosa updwt blog..rupanya jalan2 cuti sekolah seminggu ye..
 
assalam..bla la nk samapai seru wt kek batik ni..hihi...satu masa nnt la ni.hihi
 
wah wah wah wahhhh...
 
"tadi pegi beli brg dapur..beli biskut merie,ngan krim kreker julies tu punyalah bykk..bkn apa dah dekat2 cuti skolah ni stok mknn kena lebih..boleh ler buat kek batik versi yg ni pulak..."
 
cantik je susunan kek batik akak nih..sedap eh kak guna biskut kreker?ada kelainan kek ni kan dari kek batik coklat..hehe

amboi..bercuti sakan kak lina ekk..mesti seronok tu..
 
cantik hasil kejadiannya ye Rosa, memang sedap dan buatnya pun tidaklah sukar sangat, cuma menuntut rajin sikit je... tapi Amie hanya tahu nak makan saja, ada lagi ke... nak tapau 3 ketul...
 
rajinnya 'membatik' kek ni peberet budak2..I malas nk wat sbb selalu kejdaiannya sememeh..menci tul
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...